Iran ontslaat bondscoach Ali Daei

De Iraanse nationale voetbalcoach Ali Daei (foto) is de laan uitgestuurd na de thuisnederlaag van zijn ploeg, die met 2-1 van Saudi-Arabië verloor in een belangrijke kwalificatiewedstrijd voor de Wereldbeker. Dat meldde de Iraanse staatstelevisie zondag. Iran staat na de nederlaag vierde van de vijf landen in poule B van de Aziatische WK-kwalificatie, met zes punten uit vijf wedstrijden.
President Ahmadinejad, die de wedstrijd zaterdag bijwoonde, zou een belangrijke rol hebben gespeeld in zijn ontslag. Sport wordt door het regime immers graag als propagandamiddel aangewend.
Ali Daei is een legende in eigen land, maar ook daarbuiten. Hij is vooral bekend vanwege zijn wereldrecord: in de 149 internationale wedstrijden voor Iran scoorde hij 109 doelpunten, wat hem zijn bijnaam ‘De Koning’ opleverde. In 1999 werd Daei verkozen tot Aziatisch voetballer van het jaar.