Aantijgingen van antisemitisme tegen New York Times en columnist Roger Cohen

In Amerika is er een rel ontstaan naar aanleiding van een veelbesproken column van Roger Cohen (foto), journalist bij The New York Times, en van een cartoon van Pat Oliphant. Daarover bericht het Britse dagblad The Guardian. The New York Times en vooral Cohen worden beschuldigd van antisemitisme omdat hij in zijn column over joden in Iran te kritisch zou zijn geweest voor Israel en te vergoelijkend voor Iran en president Mahmoud Ahmadinejad. Cohen had vanuit Isfahan een column geschreven over de kleine joodse minderheid in het land. Hij erkent de problemen waarmee zij te maken hebben, maar zei ook dat de houding van de Iraanse samenleving tegenover joden veel toleranter en democratisch is dan vele Amerikaanse critici willen toegeven.

The New York Times heeft een groot percentage joodse lezers, wat extra olie op het vuur gooide. Cohen kwam zwaar over vuur te liggen. Zo schreef bijvoorbeeld Ed Lasky op de conservatieve website American Thinker: “De Nazi’s hadden Theresienstadt, hun ‘modelconcentratiekamp’ dat werd gebruikt om de goedgelovigen te ‘overtuigen’ dat joden en anderen die de woede van de Nazi’s uitlokten, goed behandeld werden. Zou Roger Cohen evenmin problemen hebben om dat als gunstig te portretteren?”
Cohen, zelf een jood, zei erg verbaasd te zijn over de heftigheid van de reacties. “Ik verwachtte een reactie, maar niet dat het tot zo’n woede-uitbarsting zou leiden.”
Lees hier de column van Roger Cohen op de website van The New York Times.

Ook controverse over cartoon
Een ander onderwerp van controverse is de cartoon die The New York Times publiceerde van Pat Oliphant. De cartoon werd onder meer ook in The Washington Post afgedrukt, en stelt een reusachtige marcherende en geüniformeerde figuur zonder hoofd voor die een grote davidsster voor zich uit houdt. De davidsster heeft slagtanden die een kleine vrouwenfiguur met een kind op de arm dreigen te bijten. De vrouwenfiguur heeft de letters ‘Gaza’ op haar kleding. De spotprent leidde tot felle kritiek van het Simon Wiesenthalcentrum: “Het beeld in deze cartoon bootst antisemitische propaganda na uit de nazi en de sovjetperiode”, aldus een verklaring van het centrum, dat gevestigd is in Los Angeles. “Het zijn zulke cartoons die mensen in de jaren dertig aanzetten tot haat en die de weg bereidden voor de volkerenmoord door de nazi’s.” De verklaring roept mediabedrijven op de cartoon van hun websites te verwijderen. Het Simon Wiesenthalcentrum heeft meer dan vierhonderdduizend Amerikaanse leden.