Iran Comité: blijf druk uitoefenen op Teheran

Vandaag begint in Den Haag de Afghanistantop, waaraan ook Iran deelneemt. De Iraanse aanwezigheid mag echter niet ten koste gaan van de internationale druk op het land, zo stelt het Iran Comité. Het comité werd onlangs opgericht en ‘heeft als doel de Nederlandse politiek en het Nederlandse publiek te informeren over de gevaren van het Iraanse regime. Tevens wil het comité het bedrijfsleven op zijn verantwoordelijkheden wijzen omtrent zaken doen met het Iraanse regime.’
“Vruchtbare toenadering tot Iran is alleen mogelijk als het land werkelijk stappen zet om de mensenrechten te verbeteren en het kernprogramma stop te zetten”, zei oud-PvdA-minister Bram Peper, de voorzitter van het comité, maandag bij de presentatie in Den Haag.
Het Iran Comité verenigt oud–politici (PvdA, CDA en VVD), een vertegenwoordiger van de homobeweging, Iraanse vluchtelingen en Ronny Naftaniel van het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Zij maken zich zorgen over de mensenrechten in Iran en over de Iraanse nucleaire ambities en willen de Nederlandse en Europese politiek aansporen tot hardere sancties tegen het land. Peper zei dat Nederland zich laat leiden door economische motieven en niet de nodige inspanningen levert om Iran van een atoombom af te houden.
De Iraanse vluchtelingen die maandag in Den Haag spraken gingen nog een stap verder dan het comité. Ze hadden kritiek op de recente toenaderingspoging tot Teheran van de Amerikaanse president Barack Obama.
bron: de Volkskrant

Een gedachte over “Iran Comité: blijf druk uitoefenen op Teheran

Reacties zijn gesloten.