Wake in Amsterdam voor Kambiz Roustayi

kambiz-memorial

Vandaag wordt in Amsterdam om 15u een wake gehouden voor Kambiz Roustayi. Twee jaar geleden stak deze Iraanse asielzoeker zichzelf in brand op de Dam in Amsterdam. Hij verbleef al elf jaar in Nederland en vluchtte uit de Islamitische Republiek omdat hij anti-regeringsgezinde publicaties op zijn naam had staan. Zijn asielaanvraag werd in die elf jaar twee keer afgewezen, en uiteindelijk werd zijn wanhoop hem te veel.

Twee jaar geleden schreef ik voor NRC Handelsblad dit opiniestuk over de dood van Roustayi. Helaas is het asielbeleid er sindsdien niet beter op geworden.

Schermafbeelding 2013-04-06 om 09.05.47

(klik op afbeelding om te vergroten)

Ook op de literaire site OoteOote wordt Kambiz Roustayi herdacht, onder meer met dit gedicht van Joost Baars en deze woorden van Matthijs Ponte: “Destijds werd de daad van Roustayi weggeschreven als de daad van een ‘gek’ en daarmee tegelijkertijd in het psychiatrische domein getrokken en uit het politieke discours geweerd. Inmiddels lijkt men zijn lot volledig te zijn vergeten.”

Een gedachte over “Wake in Amsterdam voor Kambiz Roustayi

  1. Pingback: In memoriam Kambiz Roustayi – V – Ooteoote

Reacties zijn gesloten.