De Drie Koningen kwamen uit….Iran

magi1

De Drie Koningen kwamen uit…Iran, jazeker. Caspar, Melchior en Balthasar, de drie Wijzen die de helderste ster aan de hemel volgden en Jezus als pasgeboren koning der Joden gingen begroeten, kwamen volgens het evangelie van Matteüs uit het Oosten. Wat veel minder mensen weten, is dat ze volgens de mondelinge overlevering naar Bethlehem vertrokken vanuit het oude Perzië, meer bepaald vanuit Kashan. Van dat verhaal zijn geen schriftelijke bronnen gevonden, maar sommige historici vinden het in elk geval aannemelijk: de drie Wijzen zouden zoroastrische priesters of magis geweest zijn, en een mogelijk bewijs voor hun Perzische herkomst is dat ‘de aanbidding door de Wijzen’ in het Engels ‘the adoration of the Magi’ luidt.

Kashan was een van de steden die op de Trans-Iraanse Spoorlijn ligt en die ik dus bezocht tijdens mijn reis in juni 2009, zoals beschreven in Duizend-en-één dromen. Een reis langs de Trans-Iraanse Spoorlijn.

3 gedachtes over “De Drie Koningen kwamen uit….Iran

  1. Bedankt voor deze inspirerende bijdrage Ann. Eindelijk wat sereniteit in deze kerstgekte. En terwijl de kudde zich op kunstijs begeeft fluiten buiten de vogeltjes reeds! Via Goggles kwam ik supersnel ook de maker van de prachtige afbeelding te weten; Gentile de Fabriano. Leve de Magi, Leve de lente!

  2. Vorige donderdag De Seingever op één dag ( en dus bijna in één ruk) uitgelezen. Erg genoten van zowel de inhoud als de schrijfstijl ! Ook ik werd van kleinsaf met wielrennen geconfronteerd via mijn vader die alles volgde. Toen we in de jaren tachtig een coureur in de familie hadden die zelfs 3 ritten in de Ronde van Frankrijk won, gingen we helemaal uit de bol!
    Net zoals in Vurige Tong puurt Ann een thema op een bijzonder toegankelijke manier uit; haar betoog kan ook altijd mijn goedkeuring wegdragen.
    Doe zo voort, Ann en veel succes gewenst!
    Monique De Vos

Reacties zijn gesloten.