BBC: Israël ‘klaar voor oorlog van 30 dagen tegen Iran’

Volgens de BBC plant Israël een massieve aanval op Iran. De aanval moet het Iraanse kernprogramma uitschakelen en zou bestaan uit golven van raketten, vliegtuigen en elektronische oorlogsvoering. Israel zou onder andere een geheime technologie gebruiken die vliegtuigen ‘onzichtbaar’ maakt.

De BBC baseert zich op een geheime nota die door een voormalige Israëlische minister gelekt zou zijn aan de Amerikaanse blogger Richard Silverstein. De Israëlische premier Benjamin Nethanyahu en minister van Defensie Ehud Barak zouden de tekst gebruiken om sceptische leden van het Israëlische kabinet te overtuigen van het nut van een aanval op Iran.

De BBC waarschuwt dat ze niet meer heeft dan de door Silverstein uit het Hebreeuws vertaalde tekst van de nota, en geen officieel Israëlisch document. Silverstein, de auteur van de blog Tikun Olam, die ook voor de Britse krant The Guardian schrijft, zou echter overtuigd zijn van zijn bron.

Volgens de nota zou de Israëlische aanval beginnen met een grootscheepse cyberaanval. Die moet het Iraanse regime totaal verlammen. Het Iraanse elektriciteitsnetwerk, internet, radio, televisie en andere communicatie-infrastructuur zouden lamgelegd worden.

Vervolgens zou Israel vanop zijn eigen grondgebied en van duikboten in de buurt van de Perzische Golf tientallen ballistische raketten lanceren. Die zouden uitgerust worden met conventionele explosieven. Een aantal van de raketten zouden bovengrondse doelwitten uitschakelen, zoals de kernreactor in Arak en de nucleaire brandstoffabrieken in Isfahan. Anderen zouden speciaal ontworpen zijn om ondergrondse doelwitten aan te vallen, zoal de nucleaire opwerkingsfabriek in Fordo.

Honderden kruisraketten zouden ingezet worden om commando- en controlesystemen, nucleaire onderzoeks- en ontwikkelingsfaciliteiten en de woningen van de toplui van het Iraanse kernprogramma te vernietigen. Bedoeling is om dat programma “compleet te onthoofden.”

Na de eerste aanvalsgolf zou de schade opgemeten worden met satellietbeelden, waarna de informatie zou doorgegeven worden aan Israëlische gevechtsvliegtuigen die zich op dat moment al in de lucht bevinden. Die moeten doelwitten uitschakelen die nog niet helemaal vernietigd zijn.

Opmerkelijk is dat die gevechtsvliegtuigen zouden uitgerust zijn met technologie die hen ‘onzichtbaar’ maakt. Volgens de nota is die technologie “onbekend bij het grote publiek en zelfs niet bekendgemaakt aan onze Amerikaanse bondgenoten.”

Wat de nota niet bevat, is een inschatting van hoe Iran zou reageren, bijvoorbeeld door Sjiitische Hezbollah-militie raketten te laten afschieten op Israel vanuit Libanon, en hoeveel Israëlische – en Iraanse – slachtoffers te verwachten zijn.

Ehud Barak, geciteerd door de BBC, zei aan de Israëlische krant Maariv dat de regering rekening houdt met “een oorlog van dertig dagen op meerdere fronten.’ Aanvallen zouden volgens hem ook kunnen komen van islamisten in de Palestijnse gebieden. De Israëlische regering verwacht dat er honderden raketten zouden afgeschoten worden op het land. Barak zei dat hij 500 Israëlische doden verwacht. “Het kunnen er minder zijn, of misschien meer, mar dat is het scenario waar we ons op voorbereiden.”

bronnen: BBC, Knack