Kritiek op Iraanse regering na aardbevingen

In Iran is kritiek op het optreden van de regering na de zware aardbevingen van afgelopen zaterdag. Daarbij kwamen zeker 306 mensen om het leven. Meer dan 16.000 mensen zijn dakloos geraakt.

Vanuit de getroffen gebieden en door parlementsleden is kritiek geuit op de regering van president Ahmedinejad. Dat meldt persbureau Reuters in de nacht van maandag op dinsdag. Zo zouden er veel te weinig tenten en voedselpakketten voor de slachtoffers beschikbaar zijn. Ook is er onbegrip over de beslissing van president Ahmedinejad om zijn bezoek aan Saudi-Arabië niet af te zeggen.

Er is ook kritiek op het staken van de zoektocht naar overlevenden. 24 uur na de beving stopten de reddingswerkers met zoeken. De staatstelevisie in Iran meldde toen dat er geen vermisten meer waren.

Volgens een arts in een van de getroffen gebieden is het onmogelijk dat reddingswerkers in het hele gebied hebben gezocht naar overlevenden: ‘Ik ken het gebied goed. Bepaalde regio’s zijn niet eens meer met de auto te bereiken’, zegt hij tegen persbureau Reuters.

De regering heeft niet op de kritiek gereageerd. Wel is gezegd dat Iran hulp uit het buitenland zal accepteren. De Verenigde Staten, door Iran gezien als ‘de aartsvijand’, hebben zondag hun medeleven betuigd. De boodschap van de VS is naar eigen zeggen ‘gericht naar de bevolking’. ‘Het Amerikaanse volk betuigt zijn medeleven aan de Iraanse bevolking’, aldus de woordvoerder van het Witte Huis Jay Carney. ‘We houden ons klaar om hulp te verlenen in deze moeilijke periode.’

bronnen: NOS, De Morgen