Al 250 doden na aardbevingen in Iran

In Iran zijn al 250 doden geteld na de dubbele aardbeving gisteren in het noordwesten van het land. Zeker 2.000 mensen raakten gewond. Heel wat onder hen zijn er erg aan toe. In het getroffen gebied woont een Belg. Het is niet duidelijk of hij de aardbevingen heeft overleefd.

De twee aardbevingen volgden elkaar gistermiddag kort na elkaar op. De zwaarste van de twee had een kracht van 6,4 en veroorzaakte grote paniek. Sindsdien zijn er al 40 naschokken geteld.

Het epicentrum bevond zich op 10 kilometer diepte en zo’n 60 kilometer van de stad Tabriz in het grensgebied tussen Iran, Armenië, Azerbeidzjan en Turkije. Het getroffen gebied ligt niet ver van de Turkse stad Vann waar vorig jaar bij een zware aardbeving nog 600 mensen omkwamen. In totaal zijn zo’n 110 kleinere dorpen getroffen. Zes daarvan zijn volledig verwoest. De huizen en winkels in de regio zijn opgebouwd uit betonblokken of bakstenen uit gebakken modder waardoor ze bij een aardschok makkelijk instorten.

Door de aardschokken zijn bruggen en wegen vernield, waardoor het voor de reddingswerkers bijzonder moeilijk is om het getroffen gebied te bereiken. De reddingswerkers die wel ter plaatse geraakten, doorzoeken nu honderden huizen die door de aardbevingen zijn ingestort. Duizenden mensen hebben de nacht in open lucht doorgebracht. Hulporganisaties proberen tenten, brood en drinkwater tot bij de slachtoffers te brengen.

In het getroffen gebied woont ook een Belg. Maar de Belgische ambassade in Teheran heeft voorlopig geen nieuws van de man. Door de aardbevingen ligt alle computerverkeer in de getroffen regio plat, wat contact met de regio erg moeilijk maakt.

Iran ligt op een aantal gevaarlijke breuklijnen en heeft de laatste jaren al verschillende aardbevingen meegemaakt. In 2003 werd Iran ook al getroffen door een zware aardbeving in de buurt van de stad Bam, in het zuidoosten van het land. Toen kwamen 25.000 mensen om het leven.

bron: deredactie.be

Een gedachte over “Al 250 doden na aardbevingen in Iran

  1. Triest om lezen. Al zag het er gisteravond al wel naar uit dat het stijgende aantal doden -bbc had het achtereenvolgens over 80-150 tot 180- nog zou oplopen. Wat me wel verwonderde was dat er zo weinig over bericht werd op krantensite’s. DeMorgen beet zonet de spits af en er was uw blog van gisteren, voor de rest was er meer aandacht voor de OS dan voor deze ramp. Helaas.

Reacties zijn gesloten.