Dodental aardbevingen Iran opgelopen tot 153

Iran is vandaag getroffen door twee zware aardbevingen. De eerste had een kracht van 6,2 op de schaal van Richter. Elf minuten later volgde er een tweede van 6,3. Volgens staatsmedia zouden er nu al 153 doden zijn gevallen. Minstens vierhonderd mensen raakten gewond. Dat heeft een Iraanse functionaris vanavond verklaard tegenover persbureau AFP. Eerder was nog sprake van maximum 50 doden en 400 gewonden.

De aarde beefde een eerste keer om 16.53 uur lokale tijd (14.23 uur Belgische tijd). Volgens het seismologisch centrum van de Universiteit van Teheran had de beving een kracht van 6,2. De toonaangevende Amerikaanse dienst USGS meldde 11 minuten later een tweede beving met een kracht van 6,3. Volgens Iraanse bronnen had de tweede een kracht van 6,0.

De epicentra lagen tussen de vijftig en zestig kilometer van Tabriz, in het noordwesten van Iran. Beide bevingen gebeurden op een diepte van ongeveer 9,8 kilometer.

Volgens de agentschappen Mehr en Fars is het vaste en mobiele telefoonverkeer onderbroken, wat het moeilijk maakt om aan informatie te raken. De inwoners van Tabriz zouden in paniek de straat zijn opgevlucht. Lokale verantwoordelijken laten weten dat de hulpdiensten al ter plaatse zijn en heel wat gewonden hebben overgebracht naar het ziekenhuis.

Het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de slachtoffercijfers nog niet bevestigd. Provinciegouverneur Khalil Saei waarschuwt nog voor naschokken en raadt de mensen aan niet in hun woning, maar onder de blote hemel te overnachten.

Iran bevindt zich op een aantal grote breuklijnen, en heeft de afgelopen jaren al vele verwoestende aardbevingen meegemaakt. De meest schadelijke vond plaats in Bam in 2003 en doodde destijds 31.000 mensen.

bronnen: De Morgen en NRC Handelsblad