VUB-doctorandus Dr. Jafari wint prestigieuze Iraanse prijs

Dr. Abideh Jafari, die aan de Vrije Universiteit Brussel grootste onderscheiding behaalde, heeft de prestigieuze Iraanse Ali-Mohammedi Prijs gewonnen.

Voorafgaand aan de verdediging van haar thesis eind vorig jaar, waarbij de eerste gegevens uit het CMS-experiment van CERN werden gebruikt, werkte Dr. Jafari zowel aan het CERN als aan de Vrije Universiteit Brussel aan haar thesis. Nu heeft ze met die thesis de Ali-Mohammedi Prijs voor de meest opmerkelijke doctoraatsthesis in de fysica van 2011 gewonnen.

Deze prijs wordt elk jaar toegekend aan de beste fysica-dissertatie uit Iran. Hij word gesponsord door het IPM (Iranian institute for Fundamental Research) en de Iraanse vereniging van fysici. De prijs is genoemd naar Massound Ali-Mohammedi van de Universiteit van Teheran. Ali-Mohammedi was de eerste die een doctoraatsdiploma ontving van een Iraanse universiteit, en de eerste postdoctorale onderzoeker verbonden aan het IPM.

Dr. Jafari werkt momenteel als postdoctorale onderzoeker aan het IPM en spendeert een flink deel van haar tijd in het CERN. Ze concentreert zich vooral op onderzoek rond quarks, meer specifiek met betrekking tot botsingen tussen elementaire deeltjes waarbij enkel één top quark vrijkomt.

Dr. Jafari werkte aan haar Ph.D. onder supervisie van Prof. Dr. J. D’Hondt aan de VUB Faculty of Science, Department of Physics and Astrophysics van het Interuniversity Institute for High Energies (ULB-VUB).

bronnen: Engineeringnet.be, VUB