Iraniërs vieren vandaag ‘Sizdah Bedar’


Sizdah Bedar vorig jaar in Delft, © PersianDutch.com

Vandaag vieren Iraniërs ‘Sizdah Bedar’, de dertiende dag van het Iraanse nieuwe jaar. Het is een oeroud, traditioneel feest dat door Iraniërs al werd gevierd omstreeks 500 voor Christus. Ongeveer 2600 jaar geleden dachten sommige Perzen dat de dertiende dag van het jaar ongeluk bracht. Daarom hadden de mensen de gewoonte hun huis te verlaten en de dag door te brengen met vrienden en familie op de dertiende dag van het Perzische nieuwe jaar. Sizdeh Bedar betekent letterlijk ‘de dertiende kwijtspelen’.

Traditioneel komen Perzen dan samen in hun parken of op het platteland; er wordt gegeten, gezongen en gedanst. Ook in het buitenland wordt ‘Sizdeh Bedar’ gevierd. Sedert vele jaren viert de Perzische gemeenschap in Nederland ‘Sizdah Bedar’ in het Delftse Hout – Delft is een stad waar veel Iraniërs een nieuwe thuis hebben gevonden.