‘Mossad eens met VS: Iran bouwt geen kernwapen’

De Israëlische inlichtingendienst Mossad deelt de eerdere bevindingen van Amerikaanse veiligheidsdiensten dat Iraanse leiders nog geen beslissing hebben genomen om een kernwapen te produceren.

Dat schrijft The New York Times vandaag op basis van een anonieme voormalige Amerikaanse spion.

In februari meldde de krant al dat Amerikaanse inlichtingendiensten niet geloofden dat Iran bezig is met het ontwikkelen van een kernwapen, ondanks een rapport van atoomwaakhond IAEA dat Teheran de productie van hoogverrijkt uranium vorig jaar flink opvoerde.

De zestien Amerikaanse inlichtingendiensten vertrouwen in de conclusies van de National Intelligence Estimate uit begin 2011, meldt persbureau AFP. Hierin wordt beschreven dat de Iraanse regering verdeeld is over het wel of niet aanschaffen van kernwapens en dat zij “nog niet op een punt zijn om een beslissing te nemen over het omstreden kernprogramma”.

Israël spreekt al maanden over een mogelijke preventieve aanval op de nucleaire installaties in Iran vanwege de dreiging die een mogelijk kernwapen heeft voor het land. Eerder deze maand liet de voormalige directeur van de Mossad, Meir Dagan, weten tegen militaire actie te zijn. Hiermee sloot hij zich aan bij de mening van de Amerikaanse president Barack Obama die via diplomatie en sancties Teheran wil overhalen ambities voor een kernwapen te laten varen.

bron: NRC Handelsblad