Iraanse banken afgesloten van internationaal betalingsverkeer

De Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) heeft donderdag besloten dertig Iraanse banken af te sluiten van het SWIFT-systeem. Tientallen Iraanse banken kunnen vanaf vandaag geen zaken meer doen met het Westen. Om Iran te belemmeren in de ontwikkeling van een kernwapen worden de financiële duimschroeven aangedraaid.

De maatregel, die nog niet eerder werd getroffen, heeft vermoedelijk grote gevolgen voor de Iraanse olie-industrie, maar treft ook Iraniërs die geld van familieleden uit het buitenland ontvangen.

Het besluit van SWIFT is onderdeel van een bredere poging van het Westen om Iran financieel te isoleren en te dwingen open kaart te spelen over het atoomprogramma. Iran beweert dat het atoomprogramma vreedzame doeleinden dient, maar het Westen vermoedt dat Iran een kernwapen ontwikkelt.

De directeur van SWIFT, Lázaro Campos, noemde de maatregel ’uitzonderlijk en ongekend’. ‘Het is een direct gevolg van internationale en multilaterale besluiten om de financiële sancties tegen Iran te verscherpen’, aldus Campos.

De Iraanse regering wilde niet reageren en ook de betrokken Iraanse banken weigerden in te gaan op de maatregel. Analisten verwachten dat Iran de sancties op een aantal manieren probeert te ontduiken.

Een mogelijkheid is dat de olie direct wordt geruild tegen goud of andere grondstoffen. Daarnaast kan geprobeerd worden de olie bij olieterminals te mengen met andere olie, zodat de herkomst niet meer te achterhalen is. Ook kan de hulp worden gezocht van centrale banken van bevriende landen.

‘In de geschiedenis van de oliehandel weet iemand altijd wel handelsembargo’s op een of andere manier te omzeilen’, aldus analist Jim Ritterbusch. Bovendien zijn er nog altijd Iraanse banken die niet zijn getroffen door de sancties van het Westen.

bron: De Standaard