Cyberaanval op BBC mogelijk afkomstig van Iran

De BBC is het slachtoffer geworden van een cyberaanval die mogelijk afkomstig is van de Iraanse overheid. Hackers probeerden BBC Persian offline te halen. Dat stelt Mark Thompson, directeur-generaal van de BBC, tegenover persagentschap Reuters.

De Britse omroep is een van de weinige media die verslag doet in Iran. BBC Persian biedt tv, radio en online diensten in het Farsi. Eerder beschuldigde de BBC de Iraanse overheid al van het arresteren en bedreigen van familieleden van BBC-journalisten.

Thompson zal later vandaag een uitgebreide toespraak houden, maar beschuldigt Iran nu nog niet direct. Wel spreekt hij zijn vermoedens uit. Iran voert al langer campagne tegen BBC Persian.

“Op één dag werd geprobeerd twee satellietverbindingen te blokkeren, telefoonlijnen met Londen plat te gooien en werd een cyberaanval uitgevoerd op de BBC”, aldus de topman. “Het lijkt erop dat degene die ons probeert te dwarsbomen de aanvallen uitbreidt.”

Zo werden door middel van automatische telefoontjes de telefoonlijnen platgegooid en werd met cyberaanvallen geprobeerd satellieten uit de lucht te halen. Verdere details over de aanvallen ontbreken.

De Iraanse autoriteiten hebben nog niet gereageerd op de indirecte beschuldigingen.

bron: NU.nl