Chaharshanbe Suri of Rode Woensdag in Iran


© Vahid Salemi/AP

Vandaag is het in Iran ‘Chaharshanbe Suri’ (Rode Woensdag), of de laatste woensdag van het Perzische jaar. Aan de vooravond daarvan, gisterenavond dus, vieren Iraniërs traditiegetrouw feest. Boze geesten worden verjaagd en het lichaam moet worden gereinigd voor Noruz, het nieuwe jaar dat in Iran samen met de lente begint. Op Chaharshanbe Suri springen de Iraniërs bij zonsondergang over vuren en zingen ze ‘Sorkhi-ye to az man; Zardi-ye man az to’. Letterlijk vertaald betekent dat: ‘Jouw felle rode kleur is van mij; mijn zieke gele kleur is van jou.’ Vrij vertaald vragen de mensen het vuur om hun ziektes weg te nemen en hen kracht te geven.

Chaharshanbe Suri is een eeuwenoud feest dat stamt uit de pre-islamitische tijden toen de Zoroastriërs in Iran nog het vuur aanbaden. Vandaag heeft het feest niet langer een religieuze betekenis en wordt het door alle Iraniërs uitbundig gevierd.