Netanyahu: ‘Voorlopig geen aanval op Iran’

Israël zal Iran de komende tijd niet aanvallen. Premier Netanyahu wil eerst zien of hardere sancties tegen het land werken. Dat zei hij gisteren in een tv-interview.

‘Ik sta hier niet met een stopwatch in de handen. Het is geen kwestie van dagen of weken’, verzekerde Netanyahu. ‘Maar het kan ook geen jaren duren, dat begrijpt iedereen.’

Netanyahu overlegde eerder deze week met de Amerikaanse president Obama over het omstreden atoomprogramma van Iran. Obama gaf hem in dat gesprek de garantie dat wat de VS betreft geen enkele optie van tafel is als het gaat om het kernprogramma van Iran.

Hoewel hij zei blij te zijn met die verzekering, zei Netanyahu ook zelfstandig te kunnen optreden. ‘De VS is groot en ver weg. Israël is kleiner en ligt dichter bij de dreiging. Daarom is de tijdsdruk voor de VS om te voorkomen dat Iran kernwapens krijgt, anders dan die voor Israël.’

Iran heeft altijd ontkend dat het werkt aan een kernbom en zegt dat het kernprogramma slechts voor vreedzame doeleinden wordt gebruikt.

bron: NOS