‘Koningin van Perzisch proza’ Simin Daneshvar overleden

Simin Daneshvar, één van de grootste Perzische schrijfsters, is gisteren overleden in Teheran. Het beroemdste werk van Daneshvar was de roman Suvashun (Het offer), dat in 1995 door Johan ter Haar naar het Nederlands werd vertaald. Daneshvar werd ook wel de koningin van het Perzische proza genoemd.

Simin Daneshvar was de eerste vrouw in de geschiedenis van Perzische literatuur die een roman publiceerde. De werken van Daneshvar behoorden tot de best verkochte Perzische literaire boeken.

Daneshwar werd in Shiraz geboren en voltooide haar studie Perzische literatuur aan de Universiteit van Teheran. Ze was de eerste directrice van de Vereniging van Perzische Schrijvers en was jarenlang professor aan de Universiteit van Teheran.

Daneshvar overleed op 8 maart 2012 op de leeftijd van 90 jaar in haar huis in Teheran.

bronnen: Persian Dutch Network, Tehran Bureau