Meer repressie in aanloop Iraanse parlementsverkiezingen

Iran treedt in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van vrijdag steeds harder op tegen dissidente geluiden. Dat schrijft mensenrechtenorganisatie Amnesty International dinsdag in een rapport. 

“Alles van het opzetten van een sociaal netwerk op internet, het toetreden tot een non-gouvernementele organisatie of het uitdrukken van verzet, kan je in de gevangenis doen belanden”, aldus Amnesty. Volgens Amnesty is die situatie de afgelopen tijd verergerd. In Iran zijn vrijdag parlementsverkiezingen.

Het is de eerste landelijke stembusgang sinds de omstreden herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad in 2009. Meer dan 3400 goed doorgelichte kandidaten strijden om 290 zetels in de Majlis – het Iraanse parlement.

Volgens de organisatie arresteren de Iraanse autoriteiten vooral journalisten, advocaten, activisten en studenten en hun familieleden. Ook minderheden, filmmakers en mensen met internationale contacten zijn doelwit.

Amnstey meldt ook dat Iran in 2011 meer dan twee keer zoveel doodvonnissen heeft voltrokken als in het jaar ervoor. Het aantal openbare executies nam zelfs vier keer toe, in een kennelijke poging politieke tegenstand te onderdrukken en mensen te intimideren. De meestgebruikte executiemethode in Iran is ophanging.

Iran verstrekt geen officiële statistieken over de toepassing van de doodstraf en er zijn sterke aanwijzingen dat veel mensen in het geheim worden terechtgesteld. Volgens Elise Auerbach, Iran-specialist bij Amnesty, hebben in 2011 zeker vijftig openbare executies plaatsgevonden die van officiële zijde zijn toegegeven, vergeleken met veertien in 2010. Het totale aantal executies waarvan melding werd gemaakt in Iraanse staatsmedia steeg van 253 naar zeshonderd. Het gaat volgens Auerbach om de laagste cijfers die bekend zijn. “Het werkelijke aantal is flink wat hoger.”

Ongeveer tachtig procent van de doodvonnissen in Iran wordt uitgesproken in verband met drugsdelicten. Sommige gevallen betreffen moordenaars en verkrachters, maar de toenemende toepassing van de doodstraf ‘maakt het publiek ongevoelig’ en bereidt de weg voor een ruimere toepassing, bijvoorbeeld in politieke of religieuze zaken, zoals afvalligheid of ‘vijandschap tegen God’, zegt Auerbach.

bronnen: Novum, ANP

Een gedachte over “Meer repressie in aanloop Iraanse parlementsverkiezingen

  1. Eerlijk, wist helemaal niet dat er daar parlementsverkiezingen in aantocht zijn, laat staan de toenemende repressie. Heel zorgwekkend, gruwelijk, choquerend.

Reacties zijn gesloten.