Vrijdag parlementsverkiezingen in Iran

Op vrijdag 2 maart vinden in Iran parlementsverkiezingen plaats, maar spannend worden die niet: de oppositie boycot ze en dus staat vooraf vast dat de conservatieven zullen winnen. 3444 kandidaten dingen naar 290 parlementszetels en er zijn 48 miljoen kiezers geregistreerd in het land van ongeveer 78 miljoen inwoners. De kandidaten die op de lijst staan zijn overigens vooraf al grondig doorgelicht: oorspronkelijk meldden 5395 kandidaten zich aan, maar in de Islamitische Republiek Iran wordt elke kandidaat eerst gescreend door een verkiezingscommissie en daarna door de zogenaamde ‘Raad van Hoeders’. Dat is het hoogste orgaan binnen de Iraanse grondwet. De Raad van twaalf leden heeft het gezag om de grondwet te interpreteren en te bepalen of de wetten die door het parlement worden aangenomen met de grondwet van Iran overeenstemmen of niet.

Zonder deelnemende oppositie wordt de stembusgang van vrijdag dus vooral een krachtmeting tussen de twistende facties binnen de regerende elite: het Islamitische Regeringsfront van zittend president Mahmoud Ahmadinejad en zijn rechterhand Esfandiar Rahim Mashaeie; het Standvastigheidfront dat zich verzet tegen Ahmadinejad maar voluit de positie van Opperste Leider Khamenei steunt; en het Principiële Front – conservatieven die vooral op status-quo uit zijn. In die zin zijn de voorspelbare verkiezingen dus wel belangrijk: ze zullen een aanduiding zijn van de machtsverdeling tussen deze verschillende facties waarvan de ene al radicaler en conservatiever is dan de andere. Ze zullen ook duidelijk maken of Ahmadinejad, die al een aantal keren openlijk conflict had met ayatollah Khamenei, nog enige steun onder de bevolking geniet. Gezien de oppositie de verkiezingen boycot, wordt algemeen verwacht dat de opkomst voor de verkiezingen laag zal zijn. Iraniërs hebben trouwens veel andere kopzorgen, zoals de stijgende inflatie als gevolg van de Amerikaanse en Europese sancties tegen het land, en de oorlogsdreigingmet Israël.Een helder overzicht van het verloop van de verkiezingen en de deelnemende partijen en hun standpunten vind je op de site van BBC News.bronnen: Het Laatste Nieuws, MO*