Iraanse film ‘A Separation’ wint Oscar


Regisseur Asghar Farhadi met zijn Oscar

Tot mijn immens grote vreugde heeft vannacht in Los Angeles de Iraanse film A Separation de Oscar voor beste buitenlandse film gewonnen. 

In dit filmpje ziet u de ontroerende speech van regisseur Asghar Farhadi bij het ontvangen van het beeldje. Hij spreekt zich uit tegen oorlog en voor de schoonheid van de Perzische cultuur en draagt de prijs op aan het Iraanse volk.

“At this time, many Iranians all over the world are watching us and I imagine them to be very happy. They are happy not just because of an important award or a film or filmmaker, but because at the time when talk of war, intimidation and aggression is exchanged between politicians, the name of their country Iran is spoken here through her glorious culture. A rich and ancient culture that has been hidden under the heavy dust of politics. I proudly offer this award to the people of my country. A people who respect all cultures and civilizations and despise hostility and resentment.”

De regisseur van de Belgische film die voor de Oscar genomineerd was, Rundskop, bracht vanmorgen tijdens De Ochtend op Radio 1 een reactie vanop het Governer’s Ball, het officiële feest na de Oscaruitreiking: “Ik ben heel blij dat Asghar Farhadi van A Separation heeft gewonnen. Ik heb de man de afgelopen dagen leren kennen en het is een fantastische kerel die een schitterende film gemaakt heeft. Ik hoop dat dit een politieke keuze is. Het is enorm belangrijk. Als de politieke wereld geen signaal zal geven, dan zal de culturele wereld het wel doen. Voor dit soort signalen, wil ik met heel veel plezier mijn Oscar laten varen, want er zijn belangrijkere dingen dan een beeldje. Goede kunst is politiek. Ik ben echt heel blij voor hem. Het is heel moeilijk om als Iraanse kunstenaar in de wereld te staan.”

Mooie reactie, maar wat me stoort, is dat er telkens weer wordt gesuggereerd dat er een politieke reden is voor alle lof voor deze film. Het is gewoon een steengoede film, en dat de regisseur daarna een politieke boodschap brengt tijdens zijn speech, is gezien de omstandigheden niet meer dan logisch.

De Britse krant The Guardian brengt vandaag een mooi artikel over de reacties van Iraniërs op de Oscar: ‘”Imagine Iranians are now waking up to find the world is talking about its cinema, not its nuke, for a change,” said Iranian journalist, Reza Asadi, on his Twitter account.’

Zie ook dit interview met de regisseur na de Oscaruitreiking: “To me, what matters is that the people of Iran are happy. (…) I don’t have a message for the Iranian government.” 

bronnen: http://www.deredactie.be, The Guardian