Iran dreigt met preventieve actie

Iran zal preventieve actie tegen zijn vijanden ondernemen als Teheran het gevoel heeft dat zijn nationale belangen in het geding zijn. Dat zei het plaatsvervangende hoofd van de strijdkrachten vandaag tegen het semi-officiële persbureau Fars.

‘Onze strategie is nu dat als we merken dat onze vijanden Irans nationale belangen in gevaar willen brengen, dan zullen wij handelen zonder te wachten op hun acties’, aldus Mohammad Hejazi.

Iran ligt onder vuur vanwege zijn nucleaire programma. Het Westen vreest dat Iran in het geheim werkt aan een atoomwapen, wat  het land stellig ontkent. In Israël wordt geregeld gespeculeerd over een aanval op nucleaire installaties in Iran.

Op dit moment zijn in Iran opnieuw inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap, onder leiding van de Belgische IAEA-hoofdinspecteur Herman NackaertsZij zullen in Iran evenwel geen nucleaire faciliteiten bezoeken. Er wordt alleen met de autoriteiten in Teheran gesproken. Dat heeft het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag gezegd.

De inspecteurs voeren overleg in Teheran om de samenwerking met het IAEA te ‘versnellen’, zei woordvoerder van het ministerie Ramin Mehmanparast. Het tweedaagse bezoek van de inspecteurs begon gisteren en is het tweede in een maand tijd. Lees hier een artikel over de achtergrond van het nucleaire conflict dat de Volkskrant vandaag op zijn site brengt.

bron: de Volkskrant