TED-talk over de Cyrus-cilinder

Op de website van TED staat een prachtige lezing over de geschiedenis van de Cyrus-cilinder, een kleitablet dat wordt toegeschreven aan de Perzische koning Cyrus de Grote. De cilinder wordt beschouwd als de eerste mensenrechtenverklaring in de geschiedenis; Cyrus verleent hier onder meer godsdienstvrijheid aan de joden en staat de joden die hij in Babylon veroverde toe naar hun vaderland terug te keren. 2500 jaar later hebben we in Iran helaas een regime dat het woord ‘vrijheid’ niet kent.

Spreker met dienst is Neil MacGregor, directeur van het British Museum in Londen en auteur van A History of the World in 100 objects. TED (Technology, Entertainment, Design) is een vierdaagse bijeenkomst die sinds 1984 jaarlijks gehouden wordt in Californië. Sprekers afkomstig uit de drie werelden uit de titel TED vermaken en informeren elkaar daar met korte lezingen over onderwerpen uit hun gebied van expertise of de wetenschap in het algemeen. Tijdens één bijeenkomst komen tientallen sprekers aan het woord.

Een gedachte over “TED-talk over de Cyrus-cilinder

Reacties zijn gesloten.