Steeds meer jongeren in Iran vieren Valentijn


Een jonge Iraanse kiest een Valentijnsgeschenk in een winkel in Teheran
© Xinhua/Ahmad Halabisaz

Het streng-islamitische regime in Iran wijst westerse invloed af, maar Valentijnsdag is er toch een groeiend fenomeen. Romantische jongeren van Iran storen zich niet aan waarschuwingen van de islamitische geestelijken en de conservatieve politici.

Een van de redenen is dat Iran een heel jonge bevolking heeft: 60 procent van 75 miljoen inwoners is jonger dan 30 jaar. Velen van hen zijn ongetrouwd. En omdat de Iraanse zedenpolitie amper gemengde samenkomsten toestaat grijpen jongeren subtiel hun kans op Valentijnsdag, ondanks de christelijke herkomst van het feest. Ze sturen hun geliefde een bosje rozen, chocolade, parfum of sentimentele kaarten met de Engelse letters LOVE, aldus winkeliers in Teheran. Een Italiaans restaurant meldde dat het al weken tevoren was volgeboekt door jonge stellen. Vooral jongeren uit de midden- en hogere klasse vieren het feest.Vorig jaar verbood de overheid de productie en verkoop van artikelen voor het ‘decadente’ Valentijnsdag. Politici waren geschrokken omdat steeds minder Iraniërs trouwen. Volgens de politiek komt dat door de invloed van de westerse oppervlakkigheid. Nationalistische Iraniërs vieren hun liefde bij voorkeur op Mehregan, een pre-islamitisch festival dat de Perzische godin van de liefde eert.

Maar toch doen jongeren aan Valentijnsdag. In een interview met AFG zegt de 18-jarige Saba, een studente grafische kunsten, dat het helemaal niet om het christelijke karakter van Valentijnsdag gaat. “Ik vind het gewoon leuk als ik cadeautjes en chocolade zou krijgen”.

bron: De Morgen, AFP