Iran ‘oefent’ morgen sluiting Straat van Hormuz

De Iraanse marine gaat morgen oefenen voor een eventuele sluiting van de Straat van Hormuz. Dat heeft de plaatsvervangende bevelhebber van de marine Mahmoud Mousavi vandaag gezegd. ‘We gaan in het kader van de manoeuvres ‘Velayat 90′ de blokkade van de zeestraat simuleren’, aldus Mousavi. Hij zei niet waar de marine die blokkade gaat ‘spelen’.

De oefening van de marine duurt tot 3 januari en wordt gehouden voor de Iraanse zuidkust, niet ver van de Straat van Hormuz. Door deze relatief nauwe zeestraat gaat de meeste olie van de Arabische Golfstaten de Perzische Golf uit richting afnemers over de hele wereld. De regering in Teheran heeft gedreigd – als reactie op sancties tegen Iran – de zee-engte af te sluiten.
Een vat olie wordt dan op zijn minst 200 dollar, voorspelde Teheran onheilspellend. De Verenigde Staten lieten vorige week weten niet te zullen tolereren dat Iran verkeer in de Straat van Hormuz hindert. ‘De vrije doorgang van goederen en diensten door de Straat is van levensbelang’, aldus een woordvoerder van de Vijfde Vloot gelegen in Bahrein. ‘Een blokkade zal niet worden getolereerd.’Mousavi liet ook weten dat Iran vandaag tijdens militaire oefeningen van de marine met succes een nieuwe luchtdoelraket voor de middellange afstand heeft afgeschoten. Het was volgens hem een volledig Iraanse raket die met technologie is uitgerust om doelen te onderscheppen die radars ontwijken.Nucleaire brandstofstaaf

De Iraanse nucleaire autoriteiten hebben vandaag ook bekendgemaakt dat Iran voor het eerst een zelfgemaakte brandstofstaaf uitprobeert in een kernreactor. De staaf is vervaardigd met uranium dat in Iran gereedgemaakt is, meldde het officiële persbureau IRNA.De staaf wordt getest in een onderzoeksreactor in Teheran. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Ali Akbar Salehi, had in december aangekondigd dat de onderzoeksreactor voor februari 2012 op Iraanse kernstaven kan draaien. Het gaat daarbij om een relatief kleine installatie die al voor de Islamitische Revolutie van 1979 met Amerikaanse hulp is gebouwd.Iran verklaarde eerder gedwongen te zijn voortaan zelf brandstofstaven voor kernreactors te produceren, omdat de verkoop van de staven aan Iran per internationale sanctie is verboden. Het westen vreest dat Iran probeert een atoombom te vervaardigen, maar Iran ontkent dat.

bron: Trouw