Iran stelt raketoefening in Straat van Hormuz uit

In tegenstelling tot eerdere berichten heeft Iran vanmorgen geen raketten afgevuurd in de Straat van Hormuz. Er was weliswaar een marineoefening, maar de lanceringen staan voor “de komende dagen” gepland.

Volgens Reuters verklaart de plaatsvervangende bevelhebber van de marine, Mahmoud Mousavi, dat de oefening met de lange afstandraketten niet lang op zich laat wachten. Vandaag was hiervan echter nog geen sprake.

De officieuze Iraanse nieuwsdienst Fars meldde eerder vanochtend dat de lanceringen al achter de rug waren. De oefening was van tevoren al aangekondigd en was veelomstreden: door de Straat van Hormuz passeert  tot 40 procent van de wereldolieproductie.

Iran dreigde de voorbije dagen de Straat van Hormuz af te sluiten als er nieuwe internationale sancties komen tegen zijn atoomprogramma – het is niet de eerste keer dat de Islamitische Republiek daarmee dreigt. De EU praat over uitbreiding van maatregelen, Frankrijk opteert zelfs voor een olie-embargo. Iran liet al weten de Straat van Hormuz in dat geval te blokkeren met oorlogsschepen, meldt persbureau AP.

De Vijfde Amerikaanse Vloot, gestationeerd in Bahrein, heeft via een woordvoerder al laten weten een blokkade niet te accepteren. Tegenover persbureau Reuters zei de zegsman eerder deze week “dat elke ontwrichting” van de “vrije stroom van goederen en diensten” in de Hormuz door Iran, dat zich hiermee zou “onttrekt” aan de internationale gemeenschap, “niet geaccepteerd” wordt.

Verbaasd ben ik niet dat de oefening is uitgesteld: het Iraanse regime blinkt wel vaker uit in loze dreigementen; de retoriek is in deze belangrijker dan de actie.

bron: NRC Handelsblad