Iran test drie nieuwe raketten nabij Straat van Hormuz

In Iran is voor het eerst en “met succes” een Ghader-raket getest, een grond-zee-kruisraket over lange afstand. Dat meldt het Iraanse staatspersagentschap IRNA. In de buurt van de strategisch gelegen Straat van Hormuz worden vandaag ook nog een korteafstandsraket en twee middellangeafstandsraketten getest.

“Ghader is een ultramodern raketsysteem met een geïntegreerde, ultraprecieze radar, waarvan het bereik en het intelligente anti-lokalisatiesysteem beter zijn dan de vorige generaties”, verklaarde admiraal Mahmoud Mousavi, de woordvoerder van de manoeuvres en plaatsvervangend bevelhebber van de marine.

“De raket, die door Iraanse experts gebouwd werd, kon haar doel succesvol bereiken en heeft het vernietigd”, aldus Mousavi. Het Ghader-projectiel heeft een reikwijdte van 200 kilometer.

De woordvoerder verklaarde gisteren dat op de laatste dag van de manoeuvres “de oorlogsschepen van de marine een nieuwe tactische opstelling zullen aannemen waarmee de capaciteit van Iran aangetoond wordt om alle scheepvaart in de Straat van Hormuz te verhinderen, indien daartoe beslist zou worden”.

Iran dreigde er de voorbije dagen mee de strategisch gelegen Straat van Hormuz af te sluiten, waarlangs 35 procent van het wereldwijde transport van petroleum over zee passeert, als er sancties zouden komen tegen zijn olie-export. De Verenigde Staten en bepaalde Europese landen overwegen namelijk nieuwe sancties.

bron: De Morgen