Iraanse dissident Ebrahim Yazdi krijgt acht jaar cel

De Iraanse dissident en voormalig minister van buitenlandse zaken Ebrahim Yazdi is gisteren veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar. Zijn burgerrechten worden hem vijf jaar afgenomen. Dat heeft zijn advocaat Mohammad Ali Dadkhah gezegd.

Het Revolutionaire Hof bevond Yazdi schuldig aan het schaden van de nationale veiligheid. Dadkhah liet weten dat zijn 80-jarige cliënt, die aan kanker lijdt en een hartaandoening heeft, tegen het vonnis in beroep gaat.

Yazdi’s Vrijheidsbeweging van Iran keert zich tegen de religieuze heerschappij in het land. De democratiseringsbeweging speelde een sleutelrol in de Islamitische Revolutie in 1979, maar keerde zich tegen de geestelijken toen die de macht grepen en de oppositie onderdrukten.

Ebrahim Yazdi was korte tijd minister van Buitenlandse Zaken in de interimregering van Mehdi Bazargan, ten tijde van de beruchte gijzeling in de Amerikaanse ambassade in 1979. De voorbije decennia werd hij verschillende keren gearresteerd, zo ook tijdens de protesten van juni 2009 tegen de uitslag van de Iraanse presidentsverkiezingen. In oktober schreef hij een veelbesproken open brief aan Rachid Ghannouchi, de leider van de Tunesische islamitische partij Ennahda. In de brief, die mee zou hebben geleid tot zijn gevangenisstraf, schreef hij dat moslims niet genoeg ervaring hebben met democratie:

“We vechten en werpen dictators omver, maar niet de dictatuur zelf. Despotisme is niet gewoon een politieke structuur. Het heeft overeenkomstige sociale en culturele dimensies, die het toelaten te blijven bestaan en die geworteld raken in individuen en hele samenlevingen die lange tijd zijn aangetast door despotisme. Het gevolg is dat wij moslims dictators omverwerpen om ze vaak te zien vervangen worden door een andere. Dit is wat gebeurd is in Iran. We stootten de shah van de troon, maar vergaten om de ‘shah’-persoonlijkheid in onszelf aan te spreken. Op die manier zet de vicieuze cirkel zich verder.”

De volledige brief kan u hier lezen.

bron: Novum/AP, Radio Free Europe