Barcodes op Iraanse vrouwenkledij?

Iraanse vrouw in Noord-Teheran, ©  Pieter-Jan De Pue, foto uit mijn boek ‘Duizend-en-één dromen’

Gisteren stond in het Nederlandse dagblad De Pers een interessant bericht (eigenlijk een vertaling) over de Iraanse modevoorschriften, naar aanleiding van een artikel van Iran-correspondent Thomas Erdbrink in The Washington Post. Kort samengevat mengt president Ahmadinejad zich in een debat over de islamitische kledingvoorschriften voor vrouwen. Vrouwen horen eigenlijk een chador te dragen, maar tegen die regel wordt massaal gezondigd. Ahmadinejad wil nu duidelijkheid scheppen door een soort eigen kledinglijn te beginnen; een keurmerk voor uniformen die zowel islamitisch als mooi tegelijk zijn. Het meest waanzinnige van het idee vind ik dat het Ministerie van Cultuur en Islamitische Leiding voorstelt om ‘barcodes’ aan te brengen op die kleren die officieel zijn goedgekeurd door het regime: zo lopen de vrouwen geen gevaar gearresteerd te worden wanneer ze op straat worden aangesproken door de zedenpolitie. In dat geval brengt de barcode redding.

Iran: waar de geestelijken steeds banger worden en met steeds waanzinniger voorstellen op de proppen komen om de islam toch maar ‘aan te passen’ aan de moderne tijd.

Lees het volledige artikel in The Washington Post hier.