‘Iran gaat nucleaire installaties verplaatsen vanwege dreiging aanvallen’

Iran gaat indien nodig zijn installaties om uranium te verrijken verplaatsen naar veiliger terrein. Dat zei een hooggeplaatst lid van de Revolutionaire Garde vandaag.

‘Als het nodig is, zullen we onze nucleaire installaties verhuizen naar veiliger plekken’, zei brigadier-generaal Gholamreza Jalali tegen het Iraanse persbureau Mehr

Het atoomagentschap IAEA rapporteerde vorige maand dat Iran zeer waarschijnlijk over genoeg kennis en materialen beschikt om een kernbom te maken. Iran beschikt nu over zo’n 4.500 kilo aan licht verrijkt uranium. Dit is genoeg voor vier kernwapens. Iran zou ook werken aan een ontstekingsmechanisme voor een kernwapen. Volgens veel Westerse landen en Israël is dat het bewijs dat Iran een kernbom probeert te maken. Teheran ontkent dit en zegt dat het project om uranium te verrijken alleen vreedzame doeleinden heeft – het opwekken van energie.

Israël en de Verenigde Staten hebben militaire acties niet uitgesloten om Iran te dwingen af te zien van het maken van kernwapens. Met name in Israël wordt gezinspeeld op het aanvallen van nucleaire installaties in Iran, om te voorkomen dat het land daadwerkelijk atoomwapens gaat fabriceren. Andere landen als Groot-Brittannië en Frankrijk zetten in op zwaardere economische sancties tegen Iran.

De Iraanse media gaven verder geen details over de mogelijke verplaatsing van de installaties. Onlangs meldde Iran dat nucleaire centrifuges naar ondergrondse bunkers in de buurt van de stad Qom zullen worden verplaatst.

Waarschijnlijk niet toevallig komt het bericht van het verplaatsen van de installaties na een nieuwe explosie in een Iraanse fabriek zondag – de derde in een maand tijd. Dat voedt opnieuw de speculaties dat er geen sprake is van een bedrijfsongeval, al is dat wel wat het regime officieel meedeelt. Teheran. De explosie deed zich voor in een ‘staalfabriek’ nabij de stad Yazd. Onder de zeven doden zijn ook buitenlandse werknemers.

Een eerste explosie vond een maand geleden plaats op een militaire basis bij Teheran. Daarbij kwam het hoofd van het Iraanse raketdefensieprogramma om. Een tweede explosie volgde drie weken geleden in een uraniumverrijkingscentrale in Isfahan. In de eerste zou de explosie zijn veroorzaakt door de foutieve afvoer van heet water. In een tweede verklaring heette het dat er wapens zijn ontploft.

Bij de explosie van gisteren zou het niet zomaar om een staalfabriek gaan, maar een fabriek die speciaal staal zou produceren voor centrifuges en uitlaatsystemen van raketmotoren. Westerse media wijzen op de mogelijkheid dat Israël met hulp dan wel medeweten van de VS achter de explosies zit. De Israëliërs ontkennen noch bevestigen dat. De Israëlische minister Dan Meridor, verantwoordelijk voor de inlichtingendiensten en atoomenergie, antwoordde desgevraagd dat “sommige landen economische sancties opleggen en andere landen op andere manieren omgaan met de Iraanse nucleaire dreiging”.

bronnen: de Volkskrant, Trouw