Iran arresteert ‘Amerikaanse spion’

Agenten van het Iraanse ministerie van Inlichtingen en Veiligheid heeft hebben een Iraniër gearresteerd die ervan verdacht wordt een spion te zijn voor de Verenigde Staten.

Dat maakte de Iraanse staatstelevisie gisteren bekend, meldt persbureau AP. De Iraniër zou als verdachte zijn geïdentificeerd bij het Afghaanse vliegveld Bagram en daarna gearresteerd zijn nadat hij de grens met Iran was overgestoken. Bagram is de grootste basis voor de NAVO buiten Kabul. Volgens Teheran heeft de verdachte Iraniër, van wie de identiteit niet bekend werd gemaakt, speciale training van de Amerikanen gehad om de Iraanse inlichtingendiensten te infiltreren en te voorzien van valse inlichtingen.

Iran kondigt regelmatig de gevangenneming of executie van vermeende Amerikaanse of Israëlische spionnen aan, waarna er vaak niet meer over wordt bericht door de autoriteiten.

Gisteren liet de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Ali Akbar Salehi weten dat Teheran de bekendmaking van het neerhalen van een Amerikaans onbemand vliegtuig lange tijd uitstelde om de reactie van de VS te testen. Op 4 december maakte Iran bekend de drone geborgen te hebben. Vier dagen later vertoonde de staatstelevisie beelden van het voertuig. Salehi liet weten dat Iran de drone niet zal teruggeven, maar liet een mogelijkheid tot onderhandelingen open.

De VS en de internationale gemeenschap zetten Iran onder grote druk vanwege het mogelijk willen maken van een kernwapen onder de vermomming van een kernenergieprogramma. Het Internationaal Atoomagentschap publiceerde recentelijk een rapport waarin het aanwijzingen presenteerde dat Teheran een kernwapen zou bouwen. De VS hebben daarom de sancties tegen Iran fors verscherpt.

bronnen: NRC Handelsblad, AP