Iran laat “studenten” die Britse ambassade bestormden vrij

Iran heeft 11 militante studenten vrijgelaten die dinsdag de Britse ambassade in Teheran hebben bestormd. Dat liet het semi-officiële nieuwsagentschap Fars vanaag weten.

Volgens Fars liet de politie de studenten gisterenavond vrij, een dag nadat ze gearresteerd werden. Er volgde geen verklaring van het regime voor de vrijlating van de studenten. Volgens de Iraanse wet kan het beschading van andermans bezittingen tot een gevangenisstraf van drie jaar leiden.

Ik vind de vrijlating wraakroepend, want veel van de échte studenten die in juni 2009 betoogden tegen de frauduleuze uitslag van de presidentsverkiezingen zitten nog steeds in de gevangenis of werden zelfs geëxecuteerd.

In een opiniestuk in de Volkskrant van vandaag merkt de Iraans-Nederlandse publiciste Ferdows Kazemi terecht op dat het helemaal geen studenten waren die de ambassade aanvielen – iets wat helaas nochtans in veel westerse media werd overgenomen. Het ging om basiji, de stoottroepen van het regime, en ik geloof net als Kazemi dat de bestorming werd georchestreerd door het regime. Kazemi: “De bloedige onderdrukking van de ‘groene revolutie’ van 2009 zit als een grote vlek op het internationale aanzien van de Iraanse autoriteiten. Ze proberen al ruim twee jaar die vlek weg te vegen. Door de aanval op de Britse ambassade aan studenten toe te schrijven dachten ze hun gezicht enigszins te redden. Ze waren in de veronderstelling dat deze zogenaamd studenten geassocieerd zouden worden met de studenten van de ‘groene revolutie’.”

Het volledige opiniestuk van Kazemi kan u hier lezen.

bronnen: The Washington Post, de Volkskrant