Britse ambassade in Teheran bestormd; spanningen Iran-GB lopen verder op

De Iraanse politie heeft zes medewerkers van de Britse ambassade in de hoofdstad Teheran bevrijd. Zij waren door demonstranten gegijzeld. Dat meldde het semi-officiële persbureau Fars. Staatsmedia hadden de gijzeling aanvankelijk gemeld, maar het bericht daarna om onduidelijke redenen ingetrokken.

Eerder vandaag werd de ambassade bestormd. Enkele tientallen jongemannen drongen de Britse ambassade binnen. Fars heeft het over ‘studenten’ maar waarschijnlijker is dat het om Basiji gaat – de beruchte ‘stoottroepen’ van het islamitische regime. Ze gooiden ramen in en hebben de Britse vlag neergehaald, verbrand en vervangen door een Iraanse. De actie was te volgen op de Iraanse televisie. Op de staatstelevisie was verder te zien hoe de betogers benzinebommen gooiden en zwaaiden met een portret van de Britse koningin Elizabeth. Ze scandeerden: ‘Dood aan Engeland’ en ‘De ambassade van Groot-Brittannië moet worden overgenomen’. De ambassademedewerkers zijn gevlucht. De Iraanse politie verhinderde dat meer mensen naar binnen konden gaan, maar volgens een functionaris zijn er nog zeker 50 betogers in het gebouw.
Deze video van de bestorming circuleert vandaag op het internet:
Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt woedend te zijn over de bestorming. Een Iraanse overheidswoordvoerder zegt tegen persbureau Reuters dat de actie niet was gepland of werd gecontroleerd door de Iraanse overheid. BBC-correspondent James Reynolds echter zegt in deze video dat de actie wel gepland is: het is een jaar geleden dat een Iraanse nucleaire wetenschapper werd vermoord, en daarvan werd onder meer Groot-Brittannië beschuldigd; en bovendien volgt de actie op oplopende diplomatieke spanningen gisteren. Iran meldde de diplomatieke banden met Groot-Brittannië terug te schroeven. Eergisteren keurde 87 procent van de Iraanse parlementsleden dat goed.

President Mahmoud Ahmadinejad is van plan de Britse ambassadeur Dominick Chilcott (die pas vorige maand is benoemd) het land uit te wijzen. Die stap volgt op een Brits besluit vorige week om sancties op te leggen aan Iraanse banken. De Verenigde Staten en Canada volgden dat voorbeeld. De drie landen willen Iran straffen voor zijn nucleaire programma. Volgens VN-atoomwaakhond IAEA heeft de Islamitische Republiek tot voor kort gewerkt aan een atoombom, en doet het land dat mogelijk nog steeds.Iran betreurt de bestorming van de Britse ambassade in de hoofdstad Teheran en het ‘onaanvaardbare gedrag’ van enkele betogers. Dat heeft het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag laten weten aan het persbureau ISNA.Teheran benadrukt dat het zich inzet voor de veiligheid van diplomaten. Staatsmedia lieten eerder weten dat de betogers op eigen initiatief handelden. De buitenwereld heeft de aanval op de ambassade scherp veroordeeld. Rusland, doorgaans een bondgenoot van Iran, noemde het incident onaanvaardbaar.

De situatie kan u op de voet volgen op de uitstekende Amerikaanse foreign policy-weblog Enduring America.

De beelden van de bestorming van vandaag doen denken aan de bestorming van de Amerikaanse ambassade in 1979, een dramatische gebeurtenis die zou leiden, tot vandaag, tot de verbreking van alle diplomatieke contacten tussen Iran en de Verenigde Staten. Een groep Iraanse studenten hield toen 444 dagen lang 52 medewerkers van de ambassade gevangen.

bronnen: de Volkskrant, BBC News, Enduring America