Campaign99: mooie uitwisseling tussen Occupy Wall Street en Iraanse Groene Beweging

Twee weken geleden is in Zuccotti Park in New York ‘Campaign 99’ van start gegaan, een initiatief dat mij bijzonder charmeert, maar in onze media helaas geen aandacht krijgt. Het idee erachter is simpel: een Iraanse activist, Ali Abdi, besloot te luisteren naar 99 verhalen van 99 mensen die betrokken zijn bij de Amerikaanse protestbeweging ‘Occupy Wall Street’. Hun verhalen zullen worden doorgegeven aan 99 Iraanse politiek gevangenen; de 99 mensen van Occupy Wall Street (OWS) krijgen dan op hun beurt de verhalen van de Iraniërs te horen. Na de uitwisseling van deze verhalen zal de mensen in NY worden gevraagd om een Iraanse gevangene een boodschap te sturen, en voor hem/haar een poster te maken; van de OWS-protestant wordt dan een foto gemaakt terwijl hij of zij de poster laat zien. Elke foto wordt geupload op een speciale Campaign99-website en op een Facebook-pagina, waarbij ook telkens het verhaal van de Iraanse gevangene wordt gepubliceerd. De foto’s zijn hier te bekijken.

De campagne wordt vooral om deze vier redenen gevoerd:

  1. De Iraanse ‘Groene Beweging’, de protestbeweging die op gang kwam na de fraude bij de Iraanse presidentsverkiezingen van juni 2009, heeft de Arabische Lente geïnspireerd, en de Arabische Lente inspireerde Occupy Wall Street. De Groene Beweging wil nu ‘profiteren’ van de wereldwijde aandacht voor OWS en meer aandacht vragen voor de Groene Beweging en Iraanse politiek gevangenen.
  2. De mensen achter Campaign99 willen graag de persoonlijke verhalen vertellen van de deelnemers van OWS en van de Iraanse politiek gevangenen. Ze willen op die manier ook dialoog op gang brengen tussen dissidenten van twee verschillende culturen.
  3. Campaign99 wil laten zien dat mensen die in verschillende contexten voor verschillende doelen strijden toch verbonden zijn. Of het nu om Iraniërs of Amerikanen gaat, aldus de mensen achter Campaign99: we zijn allemaal mensen en dus allemaal verbonden. Problemen zijn verschillend, maar we lijden allen en we verzetten ons allen. Alle emancipatorische bewegingen over de hele wereld zijn verbonden.
  4. Campaign99 wil voorkomen dat de Islamitische Republiek OWS ‘gijzelt’, en dat de VS de Groene Beweging ‘gijzelt’. De Islamitische Republiek beweert dat OWS een goede bondgenoot is, aangezien ze zich verzetten tegen het dominante Amerikaanse beleid, en de VS beweert dat de Groene Beweging de Amerikaanse doelen dient. Door de foto’s van Iraanse politieke gevangenen te laten zien, ondergraven de OWS-protestanten die claims.

Een mooi initiatief, waarvan ik hoop dat het de aandacht krijgt die het verdient.