Israël blij met dodelijke explosie in Iran – maar was het een ongeluk?

De Israëlische minister van Defensie Ehud Barak heeft zich zondag verheugd getoond over de explosie van een munitiedepot van het Iraanse leger. Daarbij kwam de stichter van de artillerie-eenheden van de Revolutionaire Garde om het leven.

Barak wou in een interview met de militaire radio geen schatting van de schade doen, maar zei niettemin te hopen dat ‘dergelijke explosies zich nog in veelvoud zullen voordoen’. 

Bij de explosie op een militaire basis in Badganeh ten zuidwesten van Teheran, die wordt bestempeld als een ongeluk, kwam divisiegeneraal Hassan Moghaddam (foto) om het leven. Hij staat bekend als de stichter van de artillerie-eenheden van de Iraanse elitetroepen. Ook minstens zestien anderen kwamen om.

De Iraanse Revolutionaire Garde (IRG) of Pasdaran (Sepáh e Pásdárán e Enqeláb e Eslámi) is een tak van het Iraanse leger. De Garde staat in voor het ballistische programma van Iran, dat beschikt over raketten met een reikwijdte van 2.000 kilometer. Die raketten vormen dus een potentieel gevaar voor israël.

In een verklaring prees de garde Moghaddam zondag voor diens ’effectieve rol in de ontwikkeling van de verdediging van het land’ en het op poten zetten van artillerie- en raketeenheden. Saeed Qasemi, een commandant van de garde, zei tegen de conservatieve nieuwssite Rajanews.com dat Iran zijn raketprogramma te danken heeft aan Moghaddam, die bij opperste leider ayatollah Ali Khamenei in een goed blaadje stond.
De garde stelt dat de explosie het gevolg was van een ongeluk tijdens een munitietransport, maar dat lijken weinigen te geloven. Zoals de Iraanse Nederlander Afshin Ellian aangeeft in zijn column van vandaag: ‘Niemand gelooft dat het een incident was. Dergelijke plaatsen worden extreem goed bewaakt: alleen een selecte groep van RG-officieren heeft toegang tot de strategische wapens.’
Het nucleaire en ballistische programma van Iran is al verscheidene keren veroordeeld door de VN-veiligheidsraad. De explosie vond plaats tegen de achtergrond van nieuwe politieke spanningen tussen Iran en de westerse landen. Aanleiding voor die spanningen is de publicatie van een nieuw rapport van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) waarin Teheran ervan wordt beschuldigd aan een kernwapen te werken.
bron: De Standaard