VS waarschuwen voor ‘onbedoelde gevolgen’ bij aanval op Iran

Op deze 11 november, dag van de wapenstilstand, klinkt wel erg dreigende oorlogstaal vanuit Israëlisch-Iraanse hoek.

Een update voor vandaag: de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta zei gisteravond dat militaire aanvallen op het kernwapenprogramma van Iran onbedoelde gevolgen kunnen hebben en zouden een “laatste uitweg” moeten zijn.

Panetta zei volgens persbureau AP dat hij het eens is met de inschatting dat een aanval op de nucleaire installaties van Iran het kernwapenprogramma van het land maximaal drie jaar kan vertragen. Ook betwijfelt hij of militair ingrijpen daadwerkelijk een afschrikwekkend effect heeft op Iran en waarschuwde hij voor de gevolgen van eventuele Iraanse vergeldingsacties voor bevriende landen en Amerikaanse bases in de regio.

De reactie van Panetta volgt op nu al wekenlange speculaties over een mogelijke preventieve aanval van Israël op het nucleaire programma van Iran. Dinsdag verscheen een langverwacht rapport van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) waarin staat dat Iran verdacht wordt van het uitvoeren van experimenten met als doel het ontwikkelen van nucleaire wapens. Israël riep de internationale gemeenschap in een reactie op alles te doen om de dreiging van een nucleair Iran te stoppen.

Hoewel de Amerikaanse regering zich grote zorgen maakt over een mogelijke Israëlische aanval op Iran, noemde een hooggeplaatste bron binnen het Amerikaanse leger Iran onlangs “de grootste bedreiging” voor de Amerikaanse belangen in het Midden-Oosten. Iran zou voor de VS een groter gevaar vormen dan terreurorganisatie Al-Qaeda, hoewel de bron zei te betwijfelen of de islamitische republiek aanstuurt op een militair conflict met Amerika.

En hoe wordt intussen in de Iraanse media gereageerd op een mogelijke aanval? Een interessante bron voor westerlingen die geen Perzisch kennen, is hiervoor Press TV,  een Engelstalige Iraanse nieuwszender die wordt gefinancierd door de Iraanse overheid en eigendom is van de Omroep van de Islamitische Republiek van Iran. Press TV zegt dat ze weliswaar gefinancierd wordt door de staat, maar geen staatseigendom is. Daarmee zou de journalistieke onafhankelijkheid van de zender gegarandeerd zijn – maar dat moet u met een grote korrel zout nemen; Press TV blijft een spreekbuis van het regime, wat vooral merkbaar is aan de reacties van lezers: als Press TV onafhankelijk zou zijn, waarom lees ik dan onder bijvoorbeeld dit bericht over Israël alleen scheldpartijen aan het adres van het ‘zionistische regime’?

De Iraanse Nobelprijswinnares Shirin Ebadi zei gisteren in het Nederlandse programma Nieuwsuur dat een aanval van Israël geen slimme zet zou zijn, omdat het islamitische regime vandaag weinig steun heeft onder de bevolking, maar een externe vijand daar verandering zou kunnen in brengen. Ik weet niet helemaal of dat waar is. Het regime heeft inmiddels zo weinig steun onder de bevolking, dat een aanval niet zou betekenen dat ze zich plots achter ayatollah Khamenei en president Ahmadinejad gaan scharen. Iraniërs willen geen oorlog, omdat ze bang zijn en de herinneringen aan de Iran-Irakoorlog nog vers zijn, en omdat het economisch al zo slecht gaat met het land, maar ik geloof niet dat Khamenei & Co plots geliefder zullen worden als Israël aanvalt. Niettemin hoop ik ten zeerste dat die aanval nooit zal plaatsvinden.

bronnen: NRC, Nieuwsuur, Press TV