Ayatollah Khamenei: “We zullen reageren met ijzeren vuisten”

Iran zal krachtig reageren op elke dreiging of aanval. Dat heeft ayatollah Ali Khamenei vandaag gezegd op de Iraanse staatstelevisie.
Khamenei richtte zich in zijn toespraak tot “onze vijanden, vooral het zionistische regime (Israël), Amerika en zijn bondgenoten”. Hij zei dat “ons land, onze Revolutionaire Garde en het leger zullen reageren met harde slagen en ijzeren vuisten.”

Hij gaf daarmee een signaal aan de internationale gemeenschap, die momenteel nadenkt hoe en of Iran aangepakt moet worden voor het vervaardigen van kernwapens. Vorige week opperde Israël op de G20-top in Cannes de optie van een militaire interventie.

China tegen sancties 

“Sancties kunnen geen fundamentele oplossing bieden met betrekking tot het Iraanse nucleaire programma”, aldus een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

De woordvoerder reageert hiermee op een rapport van het VN-agentschap voor atoomenergie (IAEA). Het agentschap verklaart daarin over “geloofwaardige” informatie te beschikken dat het nucleaire programma van Teheran naast een civiele ook een militaire component heeft.

Duitsland, China, Rusland, de VS, Frankrijk, Groot-Brittannië, die instaan voor het dossier rond het Iraanse nucleaire programma, reageerden verschillend op het rapport. Terwijl China en Rusland tegen nieuwe sancties zijn, pleit de VS voor “extra druk” op Teheran.

Frankrijk en Groot-Brittannië zijn dan weer voorstander van nieuwe en zware sancties.  China benadrukt wel dat de betrokken partijen dringend hun diplomatieke inspanningen moeten verhogen om zo de dialoog met Iran te verbeteren.

Te midden van alle oorlogsdreiging tegenover Iran, die mij zeer beangstigt, wat nuttige achtergrond van Robert Fisk over het ontstaan van het nucleaire programma in Iran.

bron: De Standaard