VS komen met sancties na verijdelde Iraanse aanslag

De Verenigde Staten stellen sancties in tegen de Iraanse luchtvaartmaatschappij Mahan Air in een reactie op de verijdelde aanslagen op Saoedische en Israëlische doelen in onder meer Washington. Iran zou direct betrokken zijn bij de planning van de aanslagen.

De VS hebben Mahan Air op de zwarte lijst gezet omdat het bedrijf “financiële steun en technische uitrusting” biedt aan de zogenoemde Quds-eenheid, een onderdeel van de Iraanse Republikeinse Garde. Dat meldt persbureau AFP. Gholam Shakuri, een van de twee verdachten betrokken bij de aanslagen, zou lid zijn van deze eenheid.

Amerikaanse media berichtten gisteren over het verijdelen van een aanslag om onder andere de Saoedische ambassadeur in Washington, Adel al-Jubeir, te vermoorden. Vorige maand werd de Iraniër Mansour Arbabsiar (zie foto) gearresteerd nadat hij een informant van de Amerikaanse overheidsorganisatie Drug Enforcement Administration (DEA), die hij aanzag voor een lid van een Mexicaanse drugskartel, betaalde om een moord op de Saoedische ambassadeur te plannen. Arbabsiar had geregeld contact met Shakuri, die ook verdacht wordt van betrokkenheid bij het plot.

Saoedi-Arabië heeft laten weten dat Iran “de prijs zal betalen” voor de plannen om de ambassadeur in de VS te vermoorden, meldt persbureau Reuters. Volgens een westerse diplomaat in Riyadh beraden de VS en Saoedi-Arabië zich op stappen naar de Verenigde Naties. De Amerikaanse president Barack Obama is het plot een “schaamteloze schending van Amerikaanse en internationale wetgeving” en minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton roept de internationale gemeenschap op om deze gebeurtenis aan te grijpen om extra sancties in te stellen tegen Iran. Ook secretaris-generaal van de Golf Samenwerkingsraad, Abdulattif al-Zayani, veroordeelde gisterenavond het vermeende Iraanse plot en waarschuwde voor verslechterde relaties met Iran, meldt Reuters.

Iran ontkent alle betrokkenheid bij de verijdelde aanslagen en beschuldigt de VS van “oorlogszuchtigheid”. Daarnaast, stelt Teheran, destabiliseren de beschuldigingen de regio. Rivalen Saoedi-Arabië en Iran zijn de twee grootste regionale machten in de Golf.

Intussen wordt door bepaalde Irankenners ook sceptisch gereageerd op de berichten van het Iraanse complot. Volgens sommigen is het veel te amateuristisch op poten gezet om de stempel van het gesofisticeerde Iraanse regime te dragen. Zo schreef de Iraans-Nederlandse publiciste Ferdows Kazemi gisteren in de Volkskrant dat ze niet gelooft dat Iran achter de verijdelde aanslag in de VS zit. “Als we aannemen dat Iran vanwege zijn islamitisch-ideologische doelstellingen de intentie heeft om bomaanslagen in Amerika te plegen, waarom zou het dat dan ontkennen?” Ook The Huffington Post bracht een artikel waarin kenners hun twijfel uiten over de Amerikaanse beschuldigingen.

bronnen: NRC, de Volkskrant, The Huffington Post