Iraans Hof van Beroep handhaaft zes jaar cel voor Jafar Panahi

Een hof van beroep in de Iraanse hoofdstad Teheran heeft de veroordeling van de bekende regisseur Jafar Panahi bevestigd.

Dat heeft zijn familie zaterdag gezegd. Panahi werd eind vorig jaar tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij zou hebben deelgenomen aan een illegale bijeenkomst en propaganda tegen het islamitische bewind in Iran zou hebben verspreid. De regeringskrant Iran bevestigde zaterdag de uitspraak van het hof. Een andere filmmaker, Mohammad Rasoulof, zag zijn straf wel verminderd. Hij was ook tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld. Het hof bracht dat terug tot één jaar.

Volgens de familie heeft de filmregisseur de uitspraak ongeveer twee weken geleden te horen gekregen. Hij mocht buiten de gevangenis het vonnis afwachten.

Panahi werd in maart vorig jaar aangehouden, toen hij werkte aan een film over de omstreden presidentsverkiezingen van juni 2009. Destijds steunde hij de oppositie tegen president Mahmoud Ahmadinejad, die werd uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen.

Panahi (51) wordt beschouwd als een van de belangrijkste onafhankelijke regisseurs in Iran. Hij won in 2000 de Gouden Leeuw tijdens het filmfestival van Venetië voor zijn film The Circle. In 2006 werd zijn film Offside bekroond met de Zilveren Beer van het filmfestival van Berlijn.

Tijdens het filmfestival van Cannes was dit voorjaar zijn documentaire Dit is geen film te zien, over een dag uit zijn leven. Hier kan u een fragment uit de film zien.

bron: NU.nl