VS verijdelen aanslagen door Iraniërs; Iran ontkent betrokkenheid

De Amerikaanse regering beweert dat ze meerdere door Iran gesteunde terreuraanslagen heeft verijdeld. Minister van Justitie Eric Holder zei gisteren dat twee Iraniërs bomaanslagen wilden plegen op onder meer de ambassades van Israël en Saudi-Arabië in Washington. Een van de verdachten is gearresteerd, de ander is voortvluchtig. Iran noemt de beschuldigingen ‘belachelijk’; Saudi-Arabië noemt het vermeende complot een ‘grote provocatie’.

Volgens Holder werd het complot ‘bedacht in, gesteund door en geleid vanuit’ Iran. Hij sprak van een ‘dodelijke samenzwering’ en beschuldigt ‘elementen binnen de Iraanse regering’. De Amerikaanse autoriteiten hadden de verdachten al maanden in het vizier. President Barack Obama is in juni op de hoogte gesteld van de samenzwering.

Een van de twee verdachten is een 56-jarige Iraniër , Mansour Ababsiar die ook de Amerikaanse nationaliteit heeft. Hij werd eind september gearresteerd op het vliegveld John F. Kennedy in New York. Dinsdag zou hij voor het eerst worden voorgeleid in New York. Zijn handlanger is nog voortvluchtig. Die werkt volgens justitie voor de Iraanse Revolutionaire Garde, een van de belangrijkste pijlers van het bewind in Teheran.

De twee Iraniërs vielen door de mand toen ze een huurmoordenaar van de gevreesde Mexicaanse drugsbende Los Zetas dachten in te schakelen. Die moest de Saudische ambassadeur voor ze vermoorden. De huurmoordenaar bleek echter een undercoveragent.

Reactie Iran

In een reactie noemde het Iraanse regime de beschuldigingen ‘belachelijk’. De Amerikaanse mededelingen erover zijn ‘een scenario dat van tevoren is gemaakt om de aandacht af te leiden van de binnenlandse problemen in Amerika’, aldus een adviseur van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad.

Ook via staatsmedia wijst Iran de Amerikaanse beschuldigingen van de hand. Staatspersbureau Mehr spreekt van ‘psychologische oorlogsvoering’.

De Iraanse VN-ambassadeur noemde de nieuwe beschuldigingen van de VS aan het adres van Iran een ‘kwaad complot’ om aan te stichten tot oorlog. Dat schreef hij gisteren in een brief aan de Veiligheidsraad en aan secretaris-generaal Ban Ki-moon.

‘De Iraanse natie wil een wereld die vrij is van terrorisme’, aldus Mohammad Khazaee. De ‘schandalige beschuldiging’ dat Teheran aanslagen wilde laten plegen in de VS, is een ‘bedreiging van vrede en stabiliteit’ in de Golfregio, aldus de diplomaat.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zond vanmorgen een waarschuwing de wereld in voor Amerikaanse reizigers wereldwijd, om alert te zijn op mogelijke ‘anti-Amerikaanse acties’ na de ‘ontdekking van het Iraanse plot’. Dat meldt Reuters.

Reactie Saudi-Arabië

Dat Iran de Saudische ambassadeur in de Verenigde Staten zou willen vermoorden, is een ‘grote provocatie voor Saudi-Arabië’. Het koninkrijk zal dan ook maatregelen nemen. Dat zei de Saudische regeringsfunctionaris Abdullah Alshammari.

De Saudische ambassade in Washington noemt het vermeende complot een ‘gruwelijke schending van internationale normen en afspraken’ en in strijd met ‘beginselen van menselijkheid’. Via Twitter bedanken de Saudi’s de Verenigde Staten ‘voor het verijdelen van een misdaad’.

Het soennitische Saudi-Arabië ligt van oudsher overhoop met het overwegend sjiitische Iran. ‘Er waren altijd problemen tussen Iran en Saudi-Arabië, maar het is nieuw dat Amerika erbij betrokken wordt’, zegt Alshammari.

bron: de Volkskrant