Iraanse kerkleider ontloopt mogelijk executie

Voor een Iraanse voorganger die zich weigert te bekeren tot de islam is er toch hoop. Woensdag leek zijn executie nog onvermijdelijk. Nu is de kans 95 procent dat hij wordt vrijgelaten, meldt zijn advocaat.

Youssef Nadarkhani (34) werd in 2009 gearresteerd toen hij thuis een gebedsdienst leidde. Zijn bekering tot het christendom zou strafbaar zijn. Een hoger beroep liep vervolgens op niets uit.

De Iraanse autoriteiten hebben de man twee keer aangeboden om aan zijn doodstraf te ontkomen door zijn christelijk geloof af te zweren, maar hij beroept zich op zijn vrijheid om als christen door het leven te gaan. Nadarkhani weigerde woensdag tijdens de laatste dag van een proces voor de rechtbank in Rasht zijn geloof af te zweren.

Aanvankelijk achtte zijn advocaat de kans klein dat hij nogmaals naar het hooggerechtshof kon stappen. Nu toont hij zich optimistisch. Woensdag zou Nadarkhani zijn rechters tijdens de laatste zitting hebben overtuigd. Vrijspraak ligt daarom in het verschiet, meldt de Britse krant The Telegraph.

De herroeping is mogelijk het gevolg van politieke druk. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal vroeg Iran deze week om genade. Ook bracht hij de zaak onder de aandacht van collega’s binnen de Europese Unie. Vooraanstaande Britse, Duitse en Amerikaanse politici riepen Iran al op het vonnis te herroepen, onder wie ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague.

bronnen: Trouw, The Telegraph