Nahal Sahabi: een nieuwe zelfmoord, een nieuw slachtoffer van de Islamitische Republiek

Weer een Iraans drama waarvoor geen woorden zijn: in de nacht van 28 september heeft de jonge Nahal Sahabi een einde aan haar leven gemaakt. Zij is op twee weken tijd de tweede vriend van de bekende mensenrechtenactivist Kouhyar Goudarzi die zelfmoord pleegt. 

De eerste was Behnam Ganji (22), de vriend van Nahal die op 1 september zelfmoord pleegde nadat hij op 8 augustus uit de gevangenis werd vrijgelaten. Hij leed aan een zware depressie sinds zijn vrijlating. Goudarzi en Ganji werden op 31 juli gearresteerd. Goudarzi zit nog steeds in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran. Naar verluidt leed ook Nahal Sahabi aan een zware depressie nadat haar vriend zich van het leven benam en besloot ze er daarom een punt achter te zetten.

Dit is wat de Islamitische Republiek Iran haar zonen en dochters aandoet. Het Committee of Human Rights Reporters in Iran meent terecht dat de psychologische (en andere) folteringen in de Evin-gevangenis de oorzaak zijn van de dood van Behnam Ganji – en vele andere politiek gevangenen.

Ter nagedachtenis van Nahal Sahabi en haar vriend Behnam Ganji het liedje dat ze als laatste op haar weblog postte:

bron: Persian2English