Amerikaanse wandelaars: “We waren gijzelaars vanwege onze nationaliteit”

De twee Amerikaanse wandelaars die twee jaar lang in Iran vastzaten wegens ‘spionage’, werden alleen gearresteerd vanwege hun nationaliteit. Dat zeiden de twee 29-jarige Amerikanen gisteren op een persconferentie na hun aankomst in New York.

Joshua Fattal en Shane Bauer werden eind juli 2009 samen met een derde landgenote, Sarah Shourd – de verloofde van Bauer die in september vorig jaar om gezondheidsredenen werd vrijgelaten – gearresteerd nadat ze vanuit Iraaks Koerdistan per ongeluk de grens met Iran hadden overgestoken. Ze werden beschuldigd van spionage, een beschuldiging die ze altijd hebben ontkend. Vorige week werden ze vrijgelaten. Ze werden eerst naar Oman gebracht en kwamen gisteren aan in hun vaderland.

Volgen Fattal was het vanaf het begin aan duidelijk dat ze gijzelaars waren. “Iran heeft onze zaak altijd gekoppeld aan de politieke geschillen met de Verenigde Staten,” zei hij. Volgens Bauer had de arrestatie niks te maken met het oversteken van de niet gemarkeerde grens tussen Iran en Irak: “We werden vastgehouden vanwege onze nationaliteit.”

De twee Amerikanen “zijn blij dat de Iraanse autoriteiten eindelijk de juiste beslissing hebben genomen”, maar vinden dat het land geen krediet moet krijgen “voor het beëindigen van iets waar ze om te beginnen geen rechtvaardiging voor hadden.”

Tijdens de persconferentie vertelden de twee ook over de moeilijke omstandigheden in de Iraanse gevangenis. Fattal zei: “Vaak hoorden we het gegil van andere gevangen die geslagen werden en er was niks wat we voor ze konden betekenen. Hoe kunnen we de Iraanse overheid dit vergeven als er nog zoveel onschuldige gevangen vastzitten?”

De twee hadden bijna geen contact met de buitenwereld. In de twee jaar tijd hebben ze hun familie ongeveer 15 minuten via de telefoon gesproken. Ook moesten ze een paar keer in hongerstaking gaan om brieven te ontvangen. Uiteindelijk werd hen verteld dat hun familie was gestopt met het sturen van brieven. Fattal: “We leefden in een wereld van leugens en valse hoop.”

De vrouw kwam vorig jaar op een borgtocht van 500.000 dollar vrij. Voor de Amerikanen die nu zijn vrijgelaten is hetzelfde bedrag betaald.

bron: NRC