Iraanse rugzaktoeristen na twee jaar vrij

In Iran zijn twee Amerikaanse rugzaktoeristen die al 2 jaar vastzaten op verdenking van spionage afgelopen nacht vrijgelaten. De Amerikanen waren tot 8 jaar cel veroordeeld, maar mochten na een borgsom van 1 miljoen dollar toch het land verlaten. Een humanitair gebaar, aldus de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad.

Hier kan u de beelden bekijken van hun aankomst vannacht in Oman.

Het lot van Josh Fattal en Shane Bauer hield de Verenigde Staten twee jaar in de ban. De twee Amerikanen werden in juli 2009 samen met de Amerikaanse vrouw Sarah Shourd opgepakt aan de Iraans-Iraakse grens. De drie werden ervan verdacht Amerikaanse spionnen te zijn. Shourd werd vorig jaar vrijgelaten, na een borgsom van een half miljoen dollar. De twee mannen bleven echter nog steeds in de Iraanse Evin-gevangenis van Teheran. Tijdens zijn verblijf in de cel vroeg Bauer Shourd ten huwelijk. De mannen werden onlangs veroordeeld tot 8 jaar gevangenschap wegens spionage en het illegaal oversteken van de Iraanse grens.

Fattal en Bauer hebben hun onschuld echter altijd staande gehouden en bleven erbij dat ze onschuldige rugzaktoeristen waren die per ongeluk de grens met Iran waren overgestoken toen ze door de woestijn in Iraaks Koerdistan trokken.

Na een week van moeizame diplomatieke gesprekken werden de twee Amerikanen dan toch vrijgelaten, eveneens na het betalen van een borgsom van elk een half miljoen dollar, geld dat Iran overigens houdt. Volgens de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad is de vrijlating een “humanitair gebaar”.

Fattal en Bauer vlogen met een privéjet van Iran naar Oman, waar ze na twee jaar hun familie opnieuw in de armen konden vallen. Ook Shourd was naar Oman gereisd. Fattal en Bauer oogden mager, maar waren in goede conditie. “Vandaag kan alleen maar omschreven worden als de beste dag van ons leven”, liet hun familie in een persbericht weten. “We hebben bijna 26 maanden op dit moment gewacht en de vreugde en opluchting die we voelen bij hun langverwachte vrijheid, kent geen grenzen.”

bron: deredactie.be