Ahmadinejad zet opnieuw VN-vergadering op stelten

De afgevaardigden van de Verenigde Staten en diverse EU-landen hebben vandaag de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties verlaten tijdens de toespraak van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad. De verontwaardiging bij de westerse landen was groot toen de Iraanse president de Westerse regeringen ervan beschuldigde het internationale recht te ondergraven en verantwoordelijk te zijn voor wereldoorlogen, genocides en uitwijzingen. De volledige speech kan u hier bekijken.

Ahmadinejad haalde uit naar “de landen die Afrikanen tot slaven hebben gemaakt en die de VN-Veiligheidsraad domineren”. Hij wil dat die landen herstelbetalingen voor de slavernij maken. “Die landen verkondigen dat zij de onaantastbare macht hebben. Zij willen hun levensstijl aan anderen opdringen.”

Ahmadinejad heeft de Verenigde Staten er ook van beschuldigd om de aanslagen van 11 september te misbruiken om oorlog te voeren met Irak en Afghanistan. De Iraanse president noemde in zijn speech de aanslagen van 11 september 2001 “mysterieus” en vond dat de VS en hun bondgenoten het “Zionisme als een heilige zaak en ideologie’ beschouwen. Door hun imperalistisch medianetwerk dat koloniale trekken heeft, bedreigen ze iedereen die de Holocaust en de 11-septemberaanslagen in vraag stellen met sancties en militaire acties.” Ook vorig jaar noemde Ahmadinejad tijdens zijn VN-speech 9/11 een “inside job”.

Ahmadinejad haalde traditioneel ook uit naar de band tussen de westerse landen en Israël. “Na zes decennia gebruiken zij nog steeds de Holocaust als verantwoording om Israël met geld te overladen.”

Ook op een conferentie van de Algemene Vergadering over het racisme bleven veel Westerse landen – waaronder de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Canada en Australië – afwezig. Ook dat is, na het turbulente verloop van de eerste conferentie (in het Zuid-Afrikaanse Durban in 2001) stilaan een vast gegeven.

Onderwerpen als de koloniale erfenis en de slavernij worden door het Westen niet gesmaakt. Bovendien komen tijdens racismeconferenties steeds de kwesties zionisme als racisme versus antisemitisme aan bod.

bronnen: De Morgen, De Tijd