Iraanse leider waarschuwt Arabieren tegen het Westen

De hoogste Iraanse leider, ayatollah Ali Khamenei, heeft de Arabische volkeren in het Midden-Oosten vanochtend opgeroepen de oplossingen voor hun problemen te zoeken in de islam. Hij waarschuwde voor het Westen, dat de Arabische Lente zou willen misbruiken voor eigen gewin.

Khamenei sprak tijdens de opening van de tweedaagse conferentie “Islamitisch Ontwaken” in Teheran, waar enkele honderden gasten uit Arabische landen te gast zijn. De ayatollah haalde hard uit naar westerse landen als de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk, die slechts loze beloften aan de Arabieren zouden doen: “Vertrouw Amerika, de NAVO en de criminele regimes uit Groot-Brittannië, Frankrijk en Italië nooit – zij hebben een lange tijd jullie landen onderling verdeeld en geplunderd. […] Wees wantrouwig en geloof hun glimlach niet. Achter die glimlach en hun beloften gaan complotten en verraad schuil.”

Iran heeft (overigens met grote hypocrisie want zelf slaan ze elke binnenlandse opstand neer) de volksopstanden in de meeste Arabische landen gesteund en heeft herhaaldelijk gezegd dat ze, net als de Iraanse Revolutie van 1979, islamitisch geïnspireerd zijn. Khamenei zei vanochtend dan ook dat het “ultieme doel” van de revoluties in de regio de creatie van een nieuwe islamitische beschaving moet zijn. “Laat jullie vijanden jullie toekomstplannen niet dicteren en offer jullie islamitische principes niet op voor tijdelijke belangen”, aldus Khamenei tegen de Arabieren.

Khamenei sprak ook over de NAVO-interventie in Libië. Hij veroordeelde de westerse aanvallen in het land, hoewel Iran maar al te blij is dat het soennitische regime van Moammar Khaddafi ten val is gekomen. Khamenei zei echter dat het de Libiërs zonder de NAVO ook gelukt was om Khaddafi te verdrijven. In dat geval zouden er niet zoveel onschuldige mensen gestorven zijn, aldus de opperste leider.

Over de hypocrisie van Iran bij het veroordelen van de Arabische opstanden hield de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague dinsdag overigens een opmerkelijke speech tijdens het ‘Imprisoned in Iran’-evenement dat werd georganiseerd door de krant The Times.

bron: NRC