Amerikaanse rugzaktoeristen mogelijk toch niet vrij

De twee Amerikaanse rugzaktoeristen die al meer dan twee jaar vastzitten in Iran en veroordeeld zijn wegens spionage komen mogelijk toch niet binnen enkele dagen vrij, hoewel president Mahmoud Ahmadinejad deze toezegging dinsdag had gedaan. De rechterlijke macht in het land zei woensdag dat de borgsom voor de twee Amerikanen nog moet worden goedgekeurd door het hogere echelon in het rechtsstelsel, waar veel machtige geestelijken deel van uitmaken.

Met deze uitlatingen dwarsboomt de rechterlijke macht de plannen van Ahmadinejad om de vrijlating van Shane Bauer en Josh Fattal te laten samenvallen met zijn bezoek volgende week aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Daarnaast kan de verklaring worden gezien als een vingerwijzing van de ayatollahs: de president wordt op zijn nummer gezet door de machtige Iraanse geestelijken met wie hij in een bittere machtsstrijd is verwikkeld. Het zijn namelijk de geestelijken die de rechtbanken in het land controleren.

De advocaat van de twee Amerikanen liet dinsdag weten dat een rechtbank voor elk van hen een borgsom van vijfhonderdduizend dollar (367.500 euro) heeft vastgesteld, waarmee hun vrijlating mogelijk zou worden.

Bauer en Fattal werden in juli 2009 aan de Iraans-Iraakse grens opgepakt, samen met hun landgenote Sarah Shourd, die in september 2010 al werd vrijgelaten. Ook voor haar verlangde Iran vijfhonderdduizend dollar borg. De drie Amerikanen zeggen dat ze de grens tijdens een wandeling bij vergissing waren overgestoken.

bron: Novum/AP