Oppositieleider Mousavi mag voor tweede keer even uit huisarrest


(archieffoto)

Gisteren was het de 200ste dag van het huisarrest van de Iraanse oppositieleiders Mir-Hossein Mousavi en Mehdi Karroubi. Mousavi, die in juni 2009 de verkiezingen ‘verloor’ van zittend president Mahmoud Ahmadinejad, en Karroubi, die ook opkwam bij de verkiezingen, staan onder huisarrest sinds ze op 14 februari de Iraanse bevolking opriepen om de straat op te gaan uit solidariteit met de opstanden in de Arabische wereld.

Na zeven maanden huisarrest in de inmiddels bekende ‘Pasteur Street’ in Teheran mochten Mousavi en zijn vrouw Zahra Rahnavard gisteren voor het eerst samen ‘de deur uit’, voor een bezoek aan het huis van een hun drie dochters. Ze werden daarbij uiteraard ‘begeleid’ door veiligheidsagenten van het regime. Op de oppositiewebsite Kaleme wordt gemeld dat tijdens de ontmoeting er ook een hooggeplaatste van de rechterlijke macht aanwezig was, waartegen Mousavi zich sterk zou hebben verzet.

Tijdens de bijeeenkomst met zijn kinderen had Mousavi het ook over de politiek. Een opmerkelijke verklaring daarbij was dat hij zei dat het zinloos is deel te nemen aan de komende parlementaire verkiezingen in maart volgend jaar om veranderingen te bewerkstelligen. Niettemin zei Mousavi wel dat hij hoopvol is over de toekomst. Hij benadrukt dat hij ondanks de beperkingen en grote druk die op hem wordt uitgeoefend sterk blijft geloven in zijn idealen en principes.

Tijdens hun bezoek herhaalden Mousavi en zijn vrouw dat alle contact met de buitenwereld hen verboden wordt – ze hebben geen toegang tot radio, tv en kranten, en krijgen zelfs geen pen en papier. Mousavi vertelde ook dat een groot deel van hun kunstwerken in beslag werd genomen – Mousavi is van opleiding architect. Nadat hij premier was van Iran (1981-1989) trok hij zich terug uit de politiek en ging hij lesgeven en werd voorzitter van de Iraanse kunstacademie, een functie waaruit hij inmiddels ontslagen is. Ook zijn vrouw is architecte en was professor in kunst en politieke wetenschappen aan verschillende Iraanse universiteiten.

Beiden benadrukten dat het regime probeert om ‘hun herinneringen aan de voorbije twee jaar uit te wissen, maar de waarheid en de gebeurtenissen zullen we nooit vergeten.’ Ze benadrukten ook dat ze in goede gezondheid zijn, en spreken daarmee geruchten tegen die door het regime werden verspreiden dat Mousavi aan een ernstige ziekte zou leiden.

Sinds het bezoek heeft het regime opnieuw alle contact met de familie verbroken. Het is de tweede keer sinds zijn huisarrest dat Mousavi de buitenwereld een boodschap kon sturen – de vorige keer was in april, toen hij afscheid nam van zijn dode vader. Toen zei hij zijn aanhangers dat ze ‘geduld moesten hebben’ – zie dit eerder bericht.

bron: Enduring America