Iraanse hacker: ‘Mensen als Geert Wilders moeten vernietigd worden’

Het kraken van beveiligingscertificaten van DigiNotar, waarover ik hier eerder berichtte, was bedoeld als protest tegen Geert Wilders. Dat beweert de man die zegt verantwoordelijk te zijn voor de daad in een interview met de NOS, dat vandaag is gepubliceerd. Het interview kan u hier lezen.

De man zegt alleen gehandeld te hebben en niet in dienst van het Iraanse regime te werken – wat ik overigens absoluut niet geloof, getuige onder meer dit fragment uit het interview: “Iran heeft een wijze leider (ayatollah Khamenei, God moge hem behoeden) en hij zal nooit zonder goede overwegingen beslissingen nemen. Over mensen die tegen onze revolutie en tegen de Islam zijn heb ik vaker gezegd, en ik zal het nog eens zeggen: ze hebben niets te zoeken in Iran. Iemand die in Iran met de Westerse geheime diensten samenwerkt moet geïdentificeerd en gestraft worden, zoals het in andere landen ook gebeurt.”

De hacker noemt zichzelf Sun Ich en zegt een 21-jarige Iraanse student te zijn. Volgens de NOS lijkt hij zijn kans schoon te zien voor een politieke boodschap naarmate de tijd verstrijkt en hij meer over Nederland te weten komt. Eerder gaf de man nog de val van Srebrenica als reden.

Andere op zijn zachtst gezegde opmerkelijke uitspraken uit het interview: “Ahmadinejad is een van de beste presidenten die Iran heeft gehad. Ik ben altijd een sympathisant geweest en ben het nog steeds” en “Islam is de ideale religie. Bestudeer het grondig.”

De hack kan grote gevaren betekenen voor politieke dissidenten in Iran – zie ook dit artikel.

bronnen: de Volkskrant, NOS