In Iran hebben de buitenlanders het weer gedaan

Eerder berichtte ik op deze site over de watergevechten waarmee Iraanse jongeren niet alleen de hitte verdrijven, maar zich ook verzetten tegen het regime. Gisteren wist de hoogste aanklager in Iran, Gholam Hossein Mohseni Ejeie,  te melden dat de nieuwe rage van watergevechten onder Iraanse jongeren “van buiten wordt georkestreerd”.

“Dit is niet gewoon een spelletje met water. Dit is een campagne die van buitenaf wordt georkestreerd”, aldus Mohseni Ejeie tijdens een persconferentie. Hij baseert zich op “bekentenissen van sommige gearresteerden die hebben toegegeven dat ze bedrogen waren; sommigen zeiden dat ze gehoor hadden gegeven aan de oproepe van anti-revolutionaire groepen.”

De uitspraak van de hoogste aanklager kwam een dag nadat de hoogste politiepief van Teheran, Ahmad Reza Radan, tegenover het persbureau Mehr verklaarde dat “enkele rebellen die van plan waren een watergevecht te houden, zijn aangehouden”. De jongeren hadden via sociale media afgesproken naar een park te gaan om daar een waterpistolengevecht te houden. Voor 2 september stond een groot waterpistooltjes-gevecht in Teheran gepland, dat werd aangekondigd via Facebook-pagina ‘Waterwarteh’.

Het Iraanse regime is niet gecharmeerd van de openbare watergevechten, en niet alleen omdat het beelden dooet opduiken van meisjes in kletsnatte kledij en jongens en meisjes die elkaar besproeien met waterpistooltjes. De autoriteiten zijn vooral bang van bijeenkomsten van grote groepen mensen – bang dat die zouden ontaarden in protesten tegen het regime.

Mohseni Ejeie zei dat de watergevechten op zich geen misdaad zijn, maar wel wanneer “mensen ze gebruiken om daden tegen de religie te stellen en de openbare veiligheid te verstoren – vooral wanneer het vanuit het buitenland wordt georkestreerd.”

Voor het regime zijn het altijd de buitenlanders die het gedaan hebben. De protesten na de presidentsverkiezingen van 12 juni 2009: de schuld van buitenlanders. Zelfs de droogte in Iran: de schuld van buitenlanders.

bron: AFP