Verpletterend mooi: ‘My Tehran For Sale’

Vanmorgen stuurde een Iraans-Belgische vriend me een link naar deze film, met de mededeling: zeker kijken. Dat is eigenlijk ook wat in de titel van de YouTube-film hieronder staat: ‘ino hatman bebinid’ is Perzisch voor ‘zeker kijken’. Dat heb ik vanmorgen gedaan, en de film, die My Tehran For Sale heet, is inderdaad absoluut de moeite waard – beslist een van de mooiste hedendaagse Iraanse films die ik zag.

My Tehran For Sale (2009) is de debuutfilm van Iraanse dichteres Granaz Moussavi  (Teheran, 1974) en gaat over het geheime dubbelleven dat veel jongeren leiden in het repressieve Iran. Alleen achter gesloten deuren kunnen ze zichzelf zijn en zich uiten. De film toont een undergroundscene in Teheran die in de media nooit aan bod komt.

Actrice Marzieh Vafamehr speelt in My Tehran for Sale de jonge actrice Marzieh. Vafamehr vormde ook de voornaamste inspiratiebron voor dichteres Granaz Moussavi, die de film schreef en regisseerde. Marzieh is een jonge actrice die in Teheran woont. De autoriteiten verbieden haar theaterwerk en zoals zoveel jonge mensen in Iran is ze gedwongen een geheim leven te leiden om zich artistiek uit te drukken. Bij een clandestiene houseparty ontmoet ze de in Iran geboren, maar tot Australiër genationaliseerde Saman. Hij biedt haar een manier aan om het land te ontvluchten.

De film, die bijna volledig op locatie gedraaid is in Teheran, brengt nooit eerder vertoonde beelden van de hedendaagse Iraanse jongeren. In een land met een dubbele moraal leven, werken en vrijen ze ondergronds en achter gesloten deuren. Moussavi wilde naar eigen zeggen met haar debuutfilm het verhaal vertellen van haar generatie, die leerde te leven met een dubbele moraal en met angst, en zich met leugens en bedrog staande moet houden. Als tieners mochten zij geen opvallende, kleurrijke kleren dragen en moesten ze zich serieus en gehoorzaam gedragen. Nu nog kunnen ze alleen achter gesloten deuren zichzelf zijn. Moussavi laat in de film een Iraanse undergroundscene zien die in de media nooit aan bod komt.

Hoofdrolspeelster Marzieh Vafamehr werd in juli gearresteerd voor haar rol in de film, maar na twee weken weer vrijgelaten.

Granaz Moussavi is de vrouw van Nasser Taghvai, een zeer bekende Iraanse regisseur.